Nobody else but you

Jag läser ett fint inlägg hos UnderbaraClara.
Det handlar om vem man vill vara.
Clara vill vara redig. En slags norrländsk urmoder. Hon frågar; "Vem vill du vara?".
Jag funderar, men kan inte svara. Jag vet inte längre.

Jag har velat vara Någon Annan så länge jag kan minnas, gjort otaliga försök att förändra mig, misslyckats lika många gånger. Ofta har det haft att göra med en önskan om att passa in, från och med nu ska de se mig som en snäll och lagom rolig och oförarglig tjej som de inte känner att de måste hata, ibland om att bli sedd av Honom (och nu snackar vi inte om Gud), snälla snälla snälla låt mig bara bli den han vill ha, flickan han har drömt om, flickan som förtjänar honom, ibland om att förändra min kropp så att jag äntligen blir nöjd, hur svårt ska det vara att inte hata sin spegelbild?.

Jag har försökt och försökt och försökt. Skrivit listor, planerat. Färgat håret och tränat låren och lett blygt och klätt mig som de andra, sagt sådant jag tror att de vill att jag ska säga, ätit mer eller ätit mindre, försökt vara sådär drömlik som de vill att flickor ska vara. Som sagt: misslyckats.

Nu har jag gett upp. Gett upp, eller kanske kommit till ro. Jag kan inte svara
på vem jag vill vara, eftersom jag vet att det är en omöjlig tanke. Jag kan inte vara någon annan än precis den Annika jag är idag. Jag kan utvecklas och förändras med tiden, medvetet och omedvetet, men jag kommer alltid att vara jag. Och det är faktiskt helt okej. Vill de hata mig; fine. Är jag inte den han vill ha - okej, det suger verkligen, men jag kan ändå aldrig lura honom för alltid att jag är flickan han drömt om. Och spegelbilden? Nej, jag hatar den inte längre. Inte alls.
(Däremot hatar jag att skriva sådant här, pretentiöst crap med trötta klyschor som radas upp en efter en och tillsammans blir totalt kräkframkallande. Men jag har insett att klyschor är lite av... min grej. Och jag är ju, som jag nämnt, värdelös på att förändra mig.)

Vem vill jag vara?
Jag vill vara en bättre version av mig själv.
Jag vill lära mig mer, bli bättre, starkare, klokare.
I min egen takt.

Vem vill du vara?

Kommentarer
Postat av: madeleine

Jag vill tro & hoppas att den säkerhet du beskriver att infinner sig med åren. För mig har det iallafall gjort det. Jag vill också vara precis den jag är..(men som du skriver..en bättre version) är inte andra nöjda med den jag är så får de skylla sig själva. Och tro mig, jag har fått höra ett och annat negativt om både min personlighet och mitt utseende genom åren. Mest av folk som inte alls känner mig-sjukt egentligen.

Postat av: Annika

Jag vill också tro och hoppas det. Dock är jag långt ifrån säker på att jag kommer att kunna behålla den här säkerheten. Jag känner hela tiden att den är bräcklig, att en riktigt hård törn skulle kunna få mig ur kurs. Men jag HOPPAS verkligen att det håller i sig. Att känslan av att alltid vilja vara till lags kommer att blekna mer och mer. Att jag kommer att bli kär i människor som faktiskt vill ha mig som jag är, utan att jag ska känna mig avtänd av att de inte vill att jag ska förändra mig (det finns ju något attraherande i att inte duga, en desperation och en frustration som är intressant).
Jo, jag har ju också fått höra ett och annat negativt om min personlighet och mitt utseende. Och jag tar åt mig lika mycket varje gång. Men jag tror att jag har lättare att hantera det idag.

2008-03-07 @ 15:59:18
URL: http://beautifulones.blogg.se
Postat av: Alice

Jag vill vara snäll, pålitlig och en trevlig person att umgås med.

Jag är passiv-aggresiv, ombytlig som vädret och ganska självcentrerad. Blir väl så när man försöker passa in. Men jag jobbar på det!

Jag blir i alla fall trött på de av mina vänner som bara vill ha villa, ring på fingret och barn för att man SKA och sedan inte kan/vill hänga med ut på helgen, för att de ska rensa vinden/källaren/trädgården eller gå på husvisningar. Visst blir man äldre, visst ändras prioriteringar, men alla vuxenmåsten behöver väl inte tas på blodigt allvar? Ja, jag betalar räknigar och ser till att sköta mitt jobb, men resten av tiden vill jag ha roligt, och då gärna med mina vänner. Jag vill inte vara en bitter surkärring om tio år, för att jag varit så upptagen med måsten att jag glömt ha roligt.

Svarade jag egentligen på frågan nu?

2008-03-07 @ 16:02:21
Postat av: ylva

mycket bra skrivet, för det första.
jag beundrar din styrka. jag har den inte själv. jag vill alltid vara nån annan. jag vill vara en sådan där perfekt flickig flicka som tjejer vill vara bästis med och pojkar både vill kyssa på dansgolvet och ta med hem och visa upp för mamma och pappa och mormor. jag
vill vara en sådan flicka som pojkar drömmer om i hela sina liv om att hitta, och när de väl hittat mig vill de aldrig släppa taget. jag är liksom aldrig tillräcklig. de säger att de är kära och vi har det bra, men jag ser alltid i deras ögon att de är besvikna, sorgsna över att de behövt nöja sig med mig. jag vill vara flickan som han tackar gud för att han fått träffa, trots att han aldrig varit religiös. den han räknar som sin sista.
men jag är bara jag, och jag tycker inte om det. jävla grå, nej råttfärgad, nej genomskinlig.

2008-03-07 @ 16:03:46
Postat av: madeleine

Hoppas att det håller i sig! Jag vet att det är sådant som kan komma och gå men jag tror ändå att det här med självkänsla och självförtroende stärks med åren.. det är inte konstigt att den vacklar när man är ung och söker sin identitet.

Och en sak till..blev lite ledsen när jag läste Ylvas kommentar..tror tyvärr att den speglar hur många unga tjejer mår och känner. Att de hela tiden strävar efter att vara "den perfekta" och detta mest för att tillfredsställa KILLEN de gillar. De tror att de inte duger. Tyvärr finns det väl en anledning till att de känner så och nu tänker jag generalisera: men män är svin många gånger. Men också: vi tjejer är så jävla bra på att hacka på varandra också. Tanken om systerskapet är verkligen en utopi många ggr.

Tjejer måste verkligen lära sig att ta plats, att våga vara sig själva och inte hela tiden sträva efter att tillfredställa någon annan. Åh vad jag känner att jag skulle vilja jobba på typ någon ungdomsgård för tjejer just idag. Och Annika, jag är glad för att du verkar säkrare på vem du är och vill vara. Hade tråkigt på jobb förut o kollade på Hanna Fridéns tvprogram och såg dig i modeduellen. Haha, jag tycker du verkar skitrolig och vettig! Var stolt över det:)

2008-03-07 @ 16:25:50
URL: http://benebenes.blogspot.com
Postat av: therése

jag vill också vara mig, fast litebättresnyggaresmalarelängreroligaresmartare and so on.

och väldigt bra skrivet. du är duktig, annika.

2008-03-07 @ 17:37:29
URL: http://sittingwaitingwishing.blogg.se
Postat av: Evis

Jag vill vara mig, fast frisk. Och lite godare, mer medkännande osv, men det hänger en del ihop med att var frisk, för när det gör ont jämt orkar man inte med allt man borde. Jag tror att om jag inte hade så ont hade jag varit precis nöjd med den jag är, för när man snart är fyrtio har man hunnit vänja sig väldigt mycket vid sig själv och lärt sig att gilla den man är.

2008-03-07 @ 18:00:46
URL: http://omstil.blogg.se
Postat av: Johanna

Alltså Annika. Du vet ju att jag tycker att din blogg är alldeles fantastisk, alltid. Men på senaste tiden... du har ju blivit helt överjordisk fenomenal på att blogga! Underbara bilder, massor av låtar/videos, blandade med otroligt intressanta inlägg om saker som är så jäkla viktiga. Jag är helt mållös. Jag lovar att jag är ditt allra största fan! Nästan så att jag själv vill börja blogga eftersom jag blir så inspirerad till att skriva själv...

Så, nu till det här inlägget. Så sjukt bra skrivet. Jag har också alltid velat förändra mig, men de senaste åren verkar jag ha hittat någon form av styrka i mig själv. Det låter, precis som du skriver, klyschigt - men det är ju sant. Jag känner mig inte särskilt smal vacker smart rolig socialt kompetent osv, men jag känner mig OKEJ. Och... det är okej att vara okej. Jag har liksom inte trott det. Jag kan lätt säga att du och din blogg hjälpt mig jättemycket. Är verkligen glad att den finns!

2008-03-07 @ 18:15:48
Postat av: JW

jag vill vara precis som dig Annika!!

2008-03-07 @ 18:24:10
Postat av: Mikaela

Jag sa till en vän häromdagen att jag skulle vilja vara en blandning av Annika Marklund, Hanna Fridén, Sanna Carlstedt, Johan Johansson och mig själv. Då sa hon "Men det är du ju".
Då blev jag glad.

Jag tror att den önskan speglar att jag vill vara den jag är i grunden, men ha den säkerheten, styrkan, drivkraften... jag tycker mig se hos er.

2008-03-07 @ 19:25:44
URL: http://stalkamig.blogg.se
Postat av: Evelina

Jag vet inte vem jag vill vara längre. Jag är trött på att inte vara mig själv. Jag antar att jag vill vara mig själv, saken är den att jag vet inte vem jag är... (men vet man någonsin det?)

2008-03-07 @ 19:50:52
Postat av: Helena

Jag vill vara någon som alltid som är inräknad och som lämnar ett tomrum när jag inte är närvarande. Jag vill vara intressant och vacker.
Jag vill vara älskad.

2008-03-07 @ 19:59:17
Postat av: Cornelia

Jag vill vara vem som helst som inte är som mig.. Ungefär så bra känner jag mig

2008-03-07 @ 20:16:59
Postat av: Tari

Jag vill vara som nu. Men modig, våga göra alla dessa saker som är läskiga. För annars är man ju bara en liten lort.

(fast djupt inne i mig, ligger en konstnär som petar och vill ut, han vill kyssa vackra flickor, dega ner sig totalt och bara gå upp i sitt målande, och vara sådär noir som för få kan.)

2008-03-07 @ 20:37:10
URL: http://iloveyourpapercuts.blogspot.com/
Postat av: sofia

åh vad jag gillar detta inlägget. du kan uttrycka dig så fint. det är så jag känner. som många känner. vem är man? tillslut accepterar man bara fast man kanske inte kommit fram till något precist svar. för kan man det? man kommer till ro. och det är det jag vill göra.

och till ylva. unna dig nåt. sträck på dig. titta dig i speglen och säg att du är bra. gör nåt du tycker är kul. alla är värda att älska sig själva. jag försöker förstå det nu.

jag vill kunna påverka. så som du, annika kan påverka oss, mig, genom att skriva genomtänkta och kloka blogginlägg.

2008-03-07 @ 21:41:26
URL: http://sofiapunktm.blogg.se
Postat av: jossan

jag vet inte alls..
jag älskar i juno när hon säger "I don't know what kind of girl I am"!!! det är så braa!

2008-03-07 @ 22:29:53
Postat av: victoria

Här sitter jag i min ensamhet en fredgaskväll och bara tråkar. Därför blev jag extra glad av att få läsa det här - så intressant fråga att ställa. Jag kan inte säga att jag vill vara någon annan än den jag är, jag skulle bara önska att jag lyckades förmedla Vem jag är till andra på ett bättre sätt. Jag vill vara jag, och så någon tatuering på det. Fast ibland önskar jag att jag hade långt korpsvart hår och massor av tatueringar i färger som grönt och rosa. Andra gånger önskar jag att jag var en sockersöt fransyska och allt som följer med det. Typ jävligt kluven. :S

2008-03-07 @ 22:42:01
URL: http://svartvitlila.blogg.se
Postat av: Hanna

du är nog en av de klokaste jag vet. jag tycker du ska börja skriva krönikor! då skulle du träna på att få ner allt smart i en kort text och det skulle bli ännu bättre. för du är grym! jag tror du kommer gå långt (och även om man inte får nämna din mamma så tror jag nästan längre än henne)

2008-03-07 @ 23:32:12
URL: http://duarsotast.blogg.se
Postat av: Tomac

"Däremot hatar jag att skriva sådant här, pretentiöst crap med trötta klyschor som radas upp en efter en och tillsammans blir totalt kräkframkallande."

Jag får panik när du skriver så där. Jag stirrar på den blinkande markören i tio minuter och allt jag kommer fram till är: "Om Annika tycker att 'sådant här' är prettoklyschor - vad skulle hon då inte tycka om vad jag har att komma med?"
Sedan sätter jag mig i duschen.
Mascara rinner nerför mina kinder.
Jag gråter tyst.
Världen i spillror.

Seriously.
De senaste dagarna har varit galna. Hela världen och hans bror har bett mig om saker. Och jag kan bara säga nej när jag sitter i min stilla ensamhet och bestämmer mig för att aldrig mer säga ja. Men så fort någon ber mig om någonting spricker min personlighetsbubbla som jag blåst upp, och med ett leende säger jag, "Självklart! I'll do! You bet!"
Dina senaste inlägg har varit fantastiska. Det har varit sjukt skönt att ta en paus emellanåt, och läsa om allt från Gunillas tips om att du inte behöver åka till akuten såvida du inte kräks två gånger - till mode på djupet. (Seriously. "Maskulinitet och mode som genusvetenskaplig och etnografisk utmaning." FÖRSTÅ vad roligt det vore att läsa. I synnerhet om ena halvan av klassen bestod av metrosexuella ungtuppar och den andra av konservativa bönder. Förstå vilka fantastiska diskussioner som skulle uppstå. Förstå hur mycket din konsumtion av huvudvärkstabletter skulle öka.) Och. Och. Och och du är så fin i basker. När jag knarkade Billy Corgans låttexter föreställde jag mig alltid någon som du.

Men. För att svara på din fråga.
Jag vill vara Gubben i stugan:
http://tinyurl.com/3arqrq
Då skulle jag göra allt det Ingenting som jag så ofta går omkring och drömmer om.

2008-03-07 @ 23:43:02
URL: http://fold4wrap5.blogg.se/
Postat av: ania

jag vill vara fart och fläkt, hon som kommer invirvlande med håret på ända och andan i halsen och alltid har nåt smart att säga. hon som asgarvar jättehögt med världens största skrattmun och får alla andra att skratta med. hon som är glad, stark och strålar och som kramar sina vänner med bamsefamn och äkta kärlek sprutande ur varenda por på kroppen. hon som har koll och social kompetens och smidigt anpassar sig i alla situationer. hon som kan hålla låda på ett smart och vitsigt sätt, hon som alla älskar efter första gången de träffat henne. hon som har ett skitstort hjärta och varken är rädd för att älska eller gråta eller visa upp insidan.

jag har långt kvar.

2008-03-08 @ 15:42:24
URL: http://everydayglamour.blogspot.com
Postat av: tobbe

Vad är viktigt -egentligen?

Att ha min egen sanning. Att inte vara till lags. Att se på världen med humor. Livet är en lek för min egen skull och inte någon annans. xoxo. Äventyr.
+ Medvetet träna hjärnan att lära sig nya saker. Det tar 21 dagar att lära in en ny vana tex...

2008-03-08 @ 16:11:43
Postat av: Hellboy

Vem vill du vara?
Märklig fråga,som bara kan besvaras med ´motfrågor. Varför skulle man vilja vara någon annan än den man är?
Spelar det överhuvudtaget nå´n roll vem eller vad man skulle vilja vara, när man i slutändan bara kan vara sig själv, på gott och ont? Ska man bygga ett förhållande på en livslång lögn? Varför ska man utplåna ens rätta jag för att behaga andra? För att de ska kunna älska en marknadsanpassad halvfigur utan egen identitet,utan verklig innehåll,ett tomt skal som ska tvångsmatas och formas efter andras ideer och önskemål?
Är det inte jävligt mycket enklare ,att istället från början umgås med människor som älskar en för vad och vem man verkligen är, utan några krav,utan några baktankar? Finns det såna människor? Jag har aldrig velat vara nå´n annan än den jag är, må hända en jobbig jävel,en riktig
badass,skitsamma, men en ärlig sådan.
Tycker människor om mig,bra, vackert så, om inte, deras problem, inte mitt. Slutsats,.man är den man är och det bör man ju
vara, men jag är jävligt glad att jag
inte är en kvinna,det verkar vara så in i helvete jobbigt!

2008-03-08 @ 16:22:44
Postat av: Amanda

Svår fråga. Jag har alltid velat bli någon slags uppgradering av mig själv och har ofta tänkt tankar i stil med "om jag bara haft lite längre hår", "lite mer attityd" osv. Det handlar nog mycket om hur man vill att andra ska uppfatta en och tyvärr är det nog så att det där "lite mer" är något som ligger lite för högt för att man ska nå det. Man kan ju undra hur det hade sett ut om alla haft "lite mer attityd" och "lite smalare lår"...

2008-03-08 @ 17:38:16
URL: http://birgerjarlsgatan.blogg.se
Postat av: Klara

jag har nog aldrig riktigt funderat över det på det sättet.

2008-03-08 @ 19:45:06
URL: http://komet.blogg.se
Postat av: Anna

Det finns alltid saker man strävar efter att bli eller få, just eftersom man inte har det. På ett sätt är det nog skönt att kunna sträva, om man har allt finns det liksom ingenting att kämpa för eller vara nöjd med, tror jag. Och angående klyschor - jag har slutat ursäkta mig för dem numera. Är de inte klyschor just för att folk älskat/älskar dem? However, dina klyschor är nog bland de allra bästa jag vet, fortsätt så och fortsätt vara du, vem än du är eller vill vara. För att du är du ger du massor av glädje till oss andra.
Kram

2008-03-09 @ 00:21:46
URL: http://norrlander.blogg.se
Postat av: Fatima

Bättre. Hela tiden en bättre version av den jag är. Tröttsamt.

2008-03-09 @ 12:02:15
URL: http://www.fatimaslillablogg.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback