Mode och moral - går det ihop?



Imorgon ska jag sitta i direktsänd tv och prata om ämnet mode och moral. (Ja, det var därför jag och
Sofia Dahlén pratade om just detta i torsdags.) Det ska bli otroligt intressant, och det är bara synd att det känns som att det finns alldeles för mycket att säga för att det ska få plats under programmets ynka 23 minuter.

Jag ska vara där om ungefär ett dygn, och tills dess vill jag hemskt gärna veta vad du tycker! Perfekt för att jag ska få igång tankarna ordentligt.

- Kan etiskt mode vara trendigt?
- Vad tycker du om ekologiskt/rättvisemärkt mode idag?
- Tycker du att mode och moral överhuvudtaget hör ihop?
- Funderar du själv kring etik och moral när du shoppar?
- Vad skulle kunna göra så att du började handla mer rättvisemärkt/ekologiskt?


Svara på en fråga eller flera, här eller i din blogg, eller tänk bara lite på dem för dig själv...

Kommentarer
Postat av: Evis

Oj, det här skulle vi ju kunna prata om i evigheter. MMode har många etiska problem: dels är det förstås tillverkningsförhållandena, både de mänskliga och de miljömässiga, dels är ju vår överkonsumtion i sig ett rättvise- och miljöproblem. Den första delen av problemen går att lösa inom "systemet" så att säga, men den andra är svårt, då förändring är signumet för mode.
Jag är jättedålig på att leva som jag tycker att jag borde. På plussidan komemr att jag syr väldigt mycekt själv. Vävning är inte alls lika arbetskraftsintensivt som sömnad så det är mycket mindre avnligt med svältlöner och slavlika arbetsförhållanden. Dessutom använder jag en hel del ylle, som är mycket bättre än bomull. Ja, bomull är ju sämst, men det vore intressant att t ex få veta miljöpåverkan för rayon/viscose och modal, som ju görs på skogsråvara.
Jag skulle handla mer ekologiska kläder om de var roligare och inte så mycket dyrare. H&Ms är inte så dyra, men görs bara upp till storlek 42, så det är inget för oss med bystmått över 100 cm. Men framför allt måste det vara roligt. Jag vet inte om du såg mitt inlägg om minni (http://omstil.blogg.se/1195931580_en_sn_hr_klnning_vill.html), men deras grejer gav, med undantag av klänningen och skorna, ett lite för präktigt-tråkigt intryck för att jag skulle vilja ha dem, och det är rätt typsikt för eko-kläder.

/Eva

Postat av: Lina

Jag gillar idén på etiskt mode, men tyvärr så görs dagens etiska mode i alltför tråkiga plagg. Mest basplagg.
Jag skulle definitivt köpa mer rättvisemärkt mode om det började göras mer spännande kläder, typ festplagg eller snygga kappor.
Det är klart man tänker på etik och moral när man shoppar, men har man bara råd med H&M så har man (jättedålig ursäkt jag vet)Hm, ja det är väl mina tankar.

Vad är det för program?

2007-11-26 @ 21:47:10
URL: http://mjorf.blogg.se
Postat av: Ellenor

etniskt mode skulle kunna vara "roligare" än vad det är. och jag skulle helt klart börja handla rättvisemärkta kläder, om det inte är överdrivet dyrt, sen så har jag faktiskt inte kommit i kontakt med några sådanna plagg ännu. men hoppas på att råka på dem snart! moral och etik.. ja det är inte så att jag tror att billigare klädkedjor alltid är "sämre" än de dyra.. men jag vet faktiskt inte. brukar inte tänka på detta då jag shoppar, men visst kan det dyka upp ibland (särskillt då man läser vars plagget är gjort och sånt)
lycka till imorgon!

2007-11-26 @ 23:00:43
URL: http://ellenors.blogg.se
Postat av: läsare

vilken kanal är det du kommer att vara på?

2007-11-26 @ 23:07:42
Postat av: nonsens

Jag gör mitt bästa och försöker tänka "inte hm" för allt i världen. Köpa bra basplagg är a och o. Köper man skit får man köpa MÄNGDER, vilket ofta blir lika dyrt. Sen att använda kläder längre innan man tvättar dom. Har varit dålig på det, men bättre nu. När man mäter hur mycket energi ett klädesplagg förbrukar så är enorma mängder faktiskt energin som går åt för att tvätta plagget. Nåt att tänka på.

2007-11-26 @ 23:16:57
URL: http://livsnodvandigtnonsens.blogspot.com/
Postat av: Sara

Jag tänker mig att det är en skillnad på mode och shopping - som konst och billiga kopior, ungefär. Och har man bara råd med, eller inte har någon kunskap om, "riktig" konst, köper man gärna den billigare och mycket fulare versionen. Tyvärr betyder "ful" på modespråk inte alltid att produkten är det, utan produktionsmetoden. Samtidigt är det svårare än man tror att vara medveten konsument, när kedjorna själva inte verkar kunna reglera arbetsförhållandena i fabrikerna. Miljömässigt så är frågan en annan, och det är nästan omöjligt att handla annat än från lokala skräddaren om man ska komma undan med hedern i behåll. Jag är själv rätt dålig på att vara konsekvent i mina shoppingvanor, även om jag funderar över mina val en hel del.

2007-11-26 @ 23:46:39
URL: http://www.saraemanuelson.blogspot.com
Postat av: karolina

hej! vilken tid och kanal kommer det att sändas i?
vore jätte kul och intressant att se.
kram

2007-11-27 @ 01:49:55
URL: http://papayor.blogspot.com
Postat av: monika

jag ar trott pa overkomsumtion, det mest ekologiska alternativet ar andrahandsklader. eller att inte kopa klader alls. jag ar trott pa att folk konsumerar bara for att. det galler inte bara klader.

for varje "fardig" kg av bomull gar det at 7000-29000 l vatten. ekologisk bomull ska anvanda mindre men det ar anda sjukliga mangder vatten. polyester och akyrl ar plast som gors pa olja. viscose/rayon gors av cellulosa men man anvander massa daliga kemikalier i framstallningsprocessen.

mitt nyarslofte kommer att vara att inte kopa nya klader pa ett ar. enda undantagen ar underklader(och strumpor) och
att jag far kopa gamla klader och sy sjalv. wish me luck.

2007-11-27 @ 03:29:51
Postat av: Anna-Sara

Vad tycker du om ekologiskt/rättvisemärkt mode idag?

Jag tycker att det finns för litet utbud, än! En liten ställning på H&M. Och det skulle vara hemslöjd/lokal producerade butiker som finns i något gömt hörn (i småstäderna) dit kultur-tanter går och köper ullhattar, linnekläderna är nog sydda av linne köpt på någon vanlig tygaffär. Hur skall vi kunna konsumera rätt när utbudet är så litet, men jag är glad att det börjar komma, med Johanna Hofring som gott exempel! mer av den varan. Ok H&M har ju dock en ställning, men rättfärdigar ändå inte alla andra hundraplagg märkt med Made in Cambodja, Orättvisan är allt för stor i precis hela världen överhuvudtaget, så man får väl börja så smått, i positiv anda på långsikt! Jag kan tycka att det är grymt bra att det blivit en trend med eko-produkter, förr fick jag försvara mina tygkassar och ekomjölk mm mm mm... Men nu vävs även den folkgrupp som inte faktiskt bryr sig, in i det i och med trend svepet, vi måsta vara positiva. Ok vi handlar ju alla på H&M någongång mer eller mindre, hur skulle vi annars kunna vara fina och betala hyran samtidigt, men dåär väl eko-stången där ett bättre val en ordentlig Klänning istället för två billigare av orättvisemöärkta varan! förändring är inte radikal det tar tid. Jag gillar Monikas nyårslöfte!!


Lycka till Annika!

2007-11-27 @ 11:15:33
Postat av: Sanna

Jag har skrivit ett lite mer allmänt och kanske inte så matnyttigt (för dig ikväll) inlägg om CSR. i vilken tv ska du vara med? I min? :O

2007-11-27 @ 11:34:21
URL: http://sciatica.blogg.se/
Postat av: Nadja

Gud vad kul:) Vart och när ska detta sändas?? Spontant svar på alla frågorna är JA och BRA:P Sista frågan så tycker jag att det kanske kan vara lite biligare och mer tillgängligt. Men det verkar bli vanligare och vanligare med ekologiska produkter. I flesta fall väljer jag dem före de andra:) Lycka till!

2007-11-27 @ 12:10:05
URL: http://thencloset.blogg.se
Postat av: jennifer,

berätta när/var/hur det sänds!

2007-11-27 @ 13:22:57
URL: http://hellobenjamin.blogg.se
Postat av: ida

etiskt mode kan i dagsläget nästan bara bli trendigt om det är lika snyggt som, eh, oetiskt mode.
ta stella mccartney som exempel, hon är aktiv i djuretiska frågor och använder sig inte av animaliska material. "trots" det har hon blivit en ansedd designer som mest är känd för just sin design. anledningen till det är att kläderna inte skriker HEJ DETTA ÄR DJURVÄNLIGT.

om gröngråmelerad noppig bomull blir the height of fashion har ju ekokläder ett försprång. men så länge miljövänligheten är anledningen till att köpa kläderna och inte en bonus kommer det inte hända nånting.

och nu vill jag att du berättar vaaaaaaar och nääääääär programmet sänds, liksom hallåå.

2007-11-27 @ 13:54:37
URL: http://pancakesinthesky.blogspot.com
Postat av: karolina

hehe. nejdå det går säkert bra. du måste lägga upp det, där med basta! :)

2007-11-27 @ 15:05:11
URL: http://papayor.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback