Mode med baktankar

Så hette en utställning som visades på Moderna Museet i Stockholm mellan den 25 september 2004 och den 23 januari 2005. Utställningen tig sin utgångspunkt i gränslandet mellan konst och mode, dess skillnader och likheter, och den - ibland ömsesidiga - fascinationen däremellan. Ett stort antal modeskapare och fotografer (jag räknade till 18 stycken) medverkar med bidrag som kan sägas ställa frågor kring politik, ekonomi och marknadskrafter, sexualitet och objektifiering, mode som konst och mode som mode... Eller helt enkelt bara visa upp någonting vackert.


Alicia Framis
Burkha (anti_dog: Hussein Chalayan), 2003
© Alicia Framis
Utställningen i Stockholm sågs av 38000 besökare, och reste sedan vidare till Bradford i England för att visas på National Museum for Photography, Film and Television.

Kate, 1999
© Inez van Lamsweerde & Vindoo Matadin
Ur V Magazine
Foto: Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin
Läs mer om utställningen här och här. Nättidskriften Konsten recenserar den kritiskt här.

Scanners
Hösten/vintern 2002-03
© Alexander McQueen

Twins, 2003
© Vanessa Beecroft
Själv hade jag inte möjlighet att se utställningen, eftersom jag bodde i Shanghai under visningsperioden. Det hade varit en upplevelse att kunna gå runt bland bilderna och installationerna och ta del av de rörliga bilderna, men jag får istället nöja mig att njuta av den otroligt välgjorda katalog som skapades under utställningsarbetet. Bokens fokus ligger naturligtvis på de fantastiska bilderna, men innehåller också mycket mer än så. Både Lars Nittves förord, Magnus af Petersens artikel om Modekonst och modejournalisten Salka Hallström Bornolds text om >>Mode som mode<< är väldigt utförliga och intressanta och lyckas hålla sig förvånansvärt långt borta från den torrhet som ofta genomsyrar texter om modehistoria. I slutet av boken finns korta biografier över de medverkande, och här finns fakta och kuriosa som knappast någon modeintresserad skadas av att läsa.
Ah, och bilderna, sedan. De öppnade åtminstone mina ögon för vilken fantasirikedom som lever i modet, och vilken makt det har att få oss att tänka, eller kanske framför allt känna - för att inte tala om inspireras. Några av mina absoluta favoriter bland de medverkande är Jun Takahashi, Alexander McQueen, Benoît Méléard, Martina Hoogland Ivanow och Viktor & Rolfs Bluescreen-kollektion. Välkända namn i en ny kontext. Boken innehåller utsökt estetiskt vackra bilder, obehagliga, frånstötande, varma, skrämmande, iskalla, uppklädda, avklädda, personliga, identitetslösa bilder. Det enda som verkligen håller ihop valet av bidrag är den uppenbara tanke som ligger bakom varje enskild bild.
Hela Lars Nittves förord till katalogen finns att läsa här.

Bluescreen
Hösten/vintern 2002-03
© Viktor & Rolf

Utan titel, 2004
© Martina Hoogland Iwanow

Languid
Våren/sommaren 2004
© Jun Takahashi
Boken/katalogen är lätt att få tag på via biblioteken, om den inte finns inne kan de alltid beställa den åt dig.
Så häll upp ett glas mineralvatten, sätt på dig dina snyggaste läsglasögon, tänd några ljus och gör dig beredd att både inspireras och tänka till.
Eftersom mode inte behöver vara någonting ytligt, tanklöst, hjärndött.
För att medvetet skapande alltid betyder någonting. Ibland någonting viktigt.
Alla bilder kommer från Moderna Museets hemsida.
hej...förresten.har du grymma shoppingtips från shanghai? Min kille ska antagligen dit och jobba och isåfall ska jag försöka hälsa på honom...
jag gillar din blogg! den är bra måste jag få säga eftersom du har en skön personlig stil (saknas lite i bloggvärlden) och att du är duktig på att skriva. Måste genast adda till mina favvisar.
Det där har jag på nåt sätt lyckats missa. Det låter intressant, speciellt då du nämnde McQueen. McQueen är ju... en konstnär, han är en konstnär tamejfan!
Det är så lätt att glömma vad mode egentligen är när man ständigt möts av tröttsamma modebloggar (ajaj vad elak jag är nu, jag bara på ett visst antal). Mode är något mer som du är inne på, och jag skulle mer än gärna koppla ihop det med konst.
jag syftar bara*
Bra text, Annika. Och jag var på den utställningen. Och var grymt besviken. Visst, det var ascoolt att se alla plagg i verkligheten och bilder uppblåsta till gigantmått men om man vid den tidpunkten var bara så måttligt modeintresserad var det inga som helst nyheter där. Allt hade, som Cansei de Ser Sexy uttrycker det, redan synts in the pages of iD. ;) Och visst, en del designers väckte tankar och coolt som tusan var det att kolla de helt fantastiska kreationerna men jag var ändå väldigt besviken att det inte var liksom... mer. Oj, långt det blev. Sorry...
det var tråkigt att de inte hade särskilt intressanta plagg från varken mcqueen eller v&r. det jag gillade bäst var helt klart undercover, hussein chalayan videon (har för mig att det var någon slags installationsvideo med de där borden som är kjolar osv) och självklart steven miesels fotoserie "four days in la". det fanns även en väldigt bra designer (namnet är lost och jag orkar inte se efter) som sydde viktorianska klänningar i typiska afrikanska tyger. asfint och intressant.
all in all var det inte en sådär jätteimponerande utställning. kändes som att den var lite för spretig och inte höll något sammansatt tema, men det var kanske bara min personliga åsikt.
de hade någonting bra från margiela också! ballerinaskoväskan och hattvästen. likes.