Please die Ana

josefina skriver:

jag håller med dig om att lassbos matlistor e rätt så sjuka, ja. men med en syster som "är" pro-ana, så kan jag inte hålla med om att det hennes listor är direkt "bantningslistor".
självklart är det inte hälsosamt att ha sådan koll på vad man äter, men vad man ser så äter lassbo bra och nyttig mat, och det "dåliga" hon har ätit under dagarna är antingen alkohol eller någonting som innehåller väldigt mkt socker. (och det måste du hålla med om att det inte är så bra att intaga, oavsett bantning eller inte)
min syster och hennes vän satt en dag och läste masas bloggar (där du och även lassbo var med), och dom satt och kommenterade bloggarnas kroppar (ja, dom är besatta över hur andra ser ut) och jag måste då säga att vid lassbo (som för övrigt ser ut att ha en välmående kurvig kropp) så sa dom att hon var alldeles för stor. (i know, heelt sjukt!) men vid dig, ta inte illa upp, var du ganska så perfekt i deras ögon.
med detta inlägg vill jag absolut inte ta någons parti, men jag tycker det är lika onödigt att skriva om sina matlistor som att visa upp sina kroppar på sina bloggar, för att det finns lika många tjejer som har ätstörningar som blir påverkade av lassbos matlistor som din smala "modellkropp".


En intressant kommentar. Jag respekterar dina åsikter, men håller naturligtvis inte med. Knappt ett enda påstående, faktiskt. Jag menar inte att "hänga ut dig" på något sätt, men jag kan inte kommentera i min egen blogg av någon anledning och därför kan jag inte svara på kommentarer på andra sätt än detta.

1) Varför tycker du att Lassbos matlistor är sjuka, men att de inte är bantningslistor? Jag tycker tvärtom. Jag tycker inte att de är sjuka, och de är bantningslistor - hon skriver ju själv att hon "bloggbantar" genom de där listorna. Bantning är, i mina ögon, inte en sjukdom (om än onödigt för många). Det som istället irriterar mig är det faktum att hon ägnar så otroligt mycket uppmärksamhet åt att klaga på sin kropp, skriva upp vad hon äter och förklara att det hon stoppat i sig är väldigt onyttigt. Om man som läsare själv är missnöjd med sin kropp anser jag att den typen av offentlig fixering vid kropp och mat hjälper till att normalisera kropps- och bantningshysteri. En läsare som själv inte alls äter så nyttigt som Lassbo framstår alltså som totalt odisciplinerad, någon som är betydligt större än Lassbo - som klagar över sina vidriga, flabbiga lår och tjocka mage - tar förmodligen väldigt illa upp över hennes förakt mot allt som är större än Hollywoodidealet. Det hade varit skillnad om Lassbo faktiskt erkänt att hon har en ätstörning - om hon nu har det - och själv diskuterat konsekvenserna av detta. Nu får hon sin bantning och sin dåliga kroppsuppfattning att framstå som oproblematisk. På så sätt tycker jag att hon är respektlöst mot sina läsare.

2. Jag får ofta kommentarer där det påpekas att jag, av olika anledningar, inte borde lägga upp bilder på mig själv i min blogg. Jag har inte tyckt att någon av argumenten varit särskilt övertygande, och detta är inget undantag. Jag ser ut som jag ser ut, jag äter ordentligt och jag ägnar inte innehållet i min blogg åt att främja bantning eller åt att håna människor som är större än jag själv. Jag är inte anorektiskt smal och inte ens modellsmal utan normalviktig (om än på gränsen), jag har i perioder en något skev kroppsuppfattning vilket jag är ledsen över och öppen med, och jag skulle aldrig försöka få någon att må dåligt över sin vikt. Om jag, av respekt för anorektiker, skulle sluta att posta bilder av mig själv på min blogg skulle jag först och främst inte ha
mycket av en blogg längre, eftersom den till stor del består av outfitbilder och andra bilder där jag är med. Jag skulle heller inte kunna lägga upp bilder på min pojkvän, min familj eller mina flertalet av mina vänner, då de är smala och därför skulle kunna uppmuntra till bantning. Andra bilder som går bort är alla typer av modebilder, de flesta bilder från tv och filmer och på kända människor. I slutändan kanske jag inte ens bör visa mig ute bland folk?
Jag tycker inte att det här håller. Precis lika lite som det håller att påstå att en överviktig människa inte borde få visa upp bilder på sig själv, eftersom övervikt är ohälsosamt och att det skulle kunna tolkas som att det är normalt och problemfritt att vara överviktig.
Det är inte hur vi ser ut som är problemet. Vi kommer alltid att se olika ut, och det bästa vi kan göra är enligt mig att försöka att minska den värdeladdning som olika kroppstyper innefattar. Enkelt uttryckt: det är inte fel att vara smal, men det är problematiskt att påstå att smal är lika med lycklig och att alla som inte är smala är mindre värda.
Med normer och ideal som påstår just det är det inte konstigt att vi alla som lever mitt ibland dem är lite uppfuckade i skallen.

Kommentarer
Postat av: Anna

Jag håller helt med dig om Lassbos idiotiska bantningslistor! Har en syster med ätstörningar som tagit illa upp dem. Fruktansvärt oansvarigt!

Postat av: Bambie

Mycket bra sagt, Hålelr med dig i det du säger.

2007-08-10 @ 17:23:41
URL: http://bambiessearch.blogspot.com/
Postat av: tiny

Oj, vad detta upprör mig. Man måste få visa sig. Det är en total kränkning att säga till någon att den skulle kunna få människor att må dåligt genom att lägga upp bilder på sig själv. Det finns naturligt smala människor lika väl som att det finns naturligt muliga.
Så vad hon säger är att en helt frisk människa som alltid uppmuntrar till att inte banta, inte gå in i modellbranschen om man inte har rätt figur, att må bra med sig själv m.m. är den personen som skall avskärmas bara för att hon råkar vara naturligt smal?
Medan en tjej som är lite större ska ha rätt att klaga på sig själv. Lägga upp dieter som i mina ögon ger resultat på kort sikt och man går snabbt upp dom där kilona minst så fort man har slutat. Att vara mullig är ingen ursäkt!
Och när jag kollade igenom hennes listor så hade hon den värsta markeringen på den hälsosamaste rätten jag kunde se att hon hade ätit. Vid en närmare titt kunde jag chansa på att det var osten hon tyckte vad onyttig. Halloumi som dessutom är nyttigare än vanlig hårdost. Eller var det soltrokade tomater? Ja, dom ligger ju i olja. Olja som inte alls är onyttigt om det äts kallt utan att stekas.
Nej, hennes lister är absolut inte hälsosamma!

2007-08-10 @ 17:37:56
Postat av: Rockdoll

Jag håller helt med dig. Ska man behöva skämmas och gömma sin egen kropp bara för att andra kan bli ledsna över att de inte ser likadana ut? Blö, kan inte alla bara acceptera att alla ser olika ut.

2007-08-10 @ 18:57:04
Postat av: Sandra

Jag ser inget som helst problem i att smala (eller mulliga) tjejer lägger ut bilder på sig själva. Och det ska inte behöva vara ditt ansvar vad tjejer tänker när de ser på din kropp, och du ska inte behöva be om ursäkt för kroppen du fick.
Men jag förstår delvis vad folk reagerar på. När jag läste att du skrev att du var normalviktig kunde jag inte hjälpa att tänka "Är tjejen som är 180 cm lång och smal som en sticka normalviktig?!". Jag förstår att du menar att din vikt är hälsosam och det inte är något fel med den, men det skickar ut lite konstiga signaler när en jättesmal tjej säger att hon är normalviktig. Vad tänker då alla tjejer där ute som är lite mulliga, utan att vara fula eller ohäslosamma för det? Jo att de måste vara riktigt tjocka om så du ser ut är normalviktigt.
Äh det där blev mer kritiskt än det var menat.. Ville egentligen bara säga att du inte gjort nåt fel men det kanske ändå ligger nåt i det folk säger.

2007-08-10 @ 19:06:09
Postat av: Marie

Annika skriver att hon är "normalviktig (om än på gränsen)" och det är faktiskt ett stort spann på det (om vi ska räkna BMI). T.ex: Man kan vara 170 cm och väga allt från 58 kg till 73 kg och räknas till normalviktig. Alltså ett spann på 15 kg. Annika ser dessutom frisk och välmående ut så jag tycker inte det finns några som helt anledningar till att tvivla på hennes omdöme! Jag är riktigt trött på alla konstiga och elaka kommentarer som smala bloggerskor får, medan jag som räknas som "mullig" aldrig fått en enda elak kommentar i min blogg!

2007-08-10 @ 19:27:07
URL: http://www.janeaddams.blogspot.com
Postat av: tuesday

Du skriver så bra Annika. Helt imponerad!
Tack för att du tog i den här heta potatisen.
Du säger allt som jag skulle vilja säga.
Lassbos listor gör även mig ledsen, men vad kan man göra? Det är ett fritt land och hon bloggar om vad hon vill.. Kommer insperationen från Bridget Jones böckerna kanske? I början av varje kapitel listar Bridget hur mycket hon väger och hur många cigaretter hon rökt.

2007-08-10 @ 23:23:57
URL: http://tuesdays.blogg.se
Postat av: s

Hej Annika, tycker tyvärr inte att du varesig ser hälsosam eller frisk ut. Tjejen med ANA-syster, hennes kommentar tyckte jag illustrerade fint att du om någon går hem i ana-kretsar. Det är lite läskigt. Ha det så bra.

2007-08-11 @ 09:25:43
Postat av: Patric

Min flickvän har varit sjuk i anorexi i många år. Hon har vid ett flertal tillfällen visat mig din blogg och sagt följande:
"Om hon är sådär supermager och INTE har anorexia så måste ju jag som HAR anorexia självklart se till att vara smalare än hon!"
Jag vill absolut inte anklaga dig för någonting Annika. Jag har förstått att du är intresserad av foto och mode, vilket självklart färgar av sig i din blogg. Men jag vill att du ska vara medveten om att du är väldigt mager. Det är ren fakta. Jag är dock väldigt glad att du inte uppmanar till bantning eller skriver upp hur många sit-ups du gör eller hur lite du lyckats äta idag. Du verkar väldigt vettig.

2007-08-11 @ 10:24:37
Postat av: Sara

Så jävla rätt Annika! Jag håller med om vartenda ord du skrivit.
Och det spelar ingen roll hur tjock eller smal du eller någon annan är, alla har olika dna likamed olika förutsättningar och kroppsbyggnad. Det är inställningen som räknas.

2007-08-11 @ 19:59:42
URL: http://www.naimasar.blogspot.com
Postat av: K

Tror inte att inlägget var en uppmaning till dig att gömma dig Annika, det förvånar mig att du väljer att tolka det så bokstavligt. Det handlar väl mer om att du klagar på Lassbos fixering vid kroppen men precis som hon har ditt yttre som huvudintresse av din blogg att döma. Och inget fel med det. Jag (och de andra som jag hört nämna din blogg)uppfattar din blogg som ganska bekräftelsesökande, att du liksom behöver otroligt många komplimanger varje vecka och liksom ändå aldrig är riktigt nöjd. Men till skillnad från lassbo och många andra tycker jag att du är cool som vågar visa ditt bekräftelsebehov så tydligt. Du berättar också modigt om dina tidigare ätstörningar och om att din självkänsla svajar ibland. Och jag beundrar dig så mycket för det. Samtidigt är det naturligtvis så att när du, som har många fans bland yngre tjejer, klagar på ditt eget utseende eller på att du inte presterat bra nog (trots vg på uppsatsen ;-) så kommer dessa småtjejer att känna
att oj, om inte ens Annika duger... Men det handlar ju om deras eget psyke, hur de själva mår.

2007-08-11 @ 21:35:53
Postat av: lisa

du skriver jättebra annika, jag tycker du verkar vara en smart tjej! och så är du väldigt söt!

2007-08-11 @ 21:49:40
URL: http://tingle.blogg.se
Postat av: PrettyInPink

Håller med dej Annika! Varför ska du inte få visa dej på bild!?! Det ska väl alla få göra, smal som mullig!

2007-08-12 @ 00:40:55
URL: http://www.PrettyInPink.blogg.se
Postat av: Malin & Maja

Vill bara säga att jag håller med dig så himla mycket ! Att vara naturligt smal kan man inte rå för, precis som man inte kan rå för om man är naturligt mullig. Det är så sjukt att det klagas mycket mer på att många är för smala, de har anorexia & det är ohälsosamt. Men kommer det en överviktig person får den ofta positiva rektioner som att det är modigt att den vågar vara sig själv osv. Fast att vara överviktig är ohälsosamt det med. Världens åsikter är allt bra psykade ibland !

2007-08-13 @ 22:46:52
URL: http://mamc.webblogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback