Vi som aldrig sa "hora"

Där här inlägget, och många av dess kommentarer, gör mig så jävla ledsen.

Jo, jag fattar varför prostitution är ett laddat ämne, kanske speciellt när det är barn inblandade.
Men detta hånfulla, dömande förakt...
Jag vet inte hur jag ska sätta ord på hur mycket det skrämmer mig.

Jag tycker synd om dessa inskränkta människors framtida barn.

Tänk - ett barn som måste växa upp med en mamma som föraktar andras livsval,
som ser sina egna privilegier som naturliga,
sin livssituation som någon form av belöning för att hon är en sådan fantastisk människa
(och ser ner på andra som inte haft samma "tur")
-
det är tragiskt.

Isabella Lund ger svar på tal här.

Kommentarer
Postat av: bokmald

Det är just sådana människor, som hon som skrev det fördömande inlägget, som gör att folk måste skämmas för prostitution.

Det är inte "fint".

Men alla har inte samma uppfattning. Jag tycker att det Isabella Lund är en viktig figur i debatten. Och att hon orkar svara på alla dumma bloggar och artiklar som hoppar på henne.

För det känns lite hopplöst för henne. Mot inskränkthet finns få vapen.

Postat av: Annika

Det säger också väldigt mycket om synen på sex i dagens Sverige, som vi ju envisas med att påstå är så jävla frigjord. Att det mest förnedrande en kvinna kan utsätta sig själv för anses vara att ha så kallat "dåligt" sex. (Utom förhållande, för pengar, ajajaj.) Det enda som är värre än att vara en slampa är att vara hora. Att pengar byter ägare tar tydligen bort den allra sista gnuttan heder.
Som sagt, skrämmande.

2008-02-09 @ 16:57:13
URL: http://beautifulones.blogg.se
Postat av: Karin

Nu har jag lagt en massa tid på att läsa igenom det inlägget och alla kommentarer. Det var verkligen inte roligt. Jag håller med dej så mycket. Som du skriver, tänk att ha sådana föräldrar.

2008-02-09 @ 17:30:06
Postat av: Alexandra

Jag håller absolut med dig. Det är ledsamt att behöva i ett samhälle där många har sådan syn på andra människor. Jag reagerade även på påståendet att hon hellre skulle gå till Socialen än att prostituera sig då hon har för mycket självrespekt för att någonsin sälja sex. Uppenbarligen har hon aldrig varit i den situationen att hon behövt vända sig till Socialen för tro mig, någon självrespekt får man inte där. Tvärtom blir man ofta förnedrand och illa behandlad. Människliga rättigheter är inget som värderas högt i sådana sammanhang enligt min erfarenhet. Att få försörjningsstöd (dessutom får man aldrig mer än riksnormen vilket innebär att många ändå inte klarar sig) från staten är inte direkt lätt och det finns många svåra krav för att bli godkänd. Jag kan förstå att många söker alternativa sätt för att överleva.

2008-02-09 @ 17:32:18
URL: http://myratittianna.blogg.se
Postat av: Lina

Jag blir också helt ledsen på det enorma föraktet, samma förakt som träffar folk som är alkoholister elelr narkomaner. Det är inte fint, man skall gömma bort dem, och fy satan om de är i släkten!
Nej, urs säger jag bara, jag är intet på något sätt för prostitution, men det finns så många tråkiga orsaker till att kvinnor hamnar i det.
Det är ju inte så ofta någon tänker "yes, jag skall bli hora när jag blir stor" utan att ofta ha t.ex upplevt övergrepp som barn.
Socialen behandlar en som ett litet äckligt kräk, och dom har dessutom sällan tid att ta tag i ens problem (jag har varit där, jag vet).
I min familj har det funnits både horor och missbrukare, men jag ser dom lik förbannat som mina kära släktingar eller anfäder, och bara för att dom inte kunnat få ett snajsigt jobb av någon anledning så är dom lika mycket värda som mostern med chefsjobb!
Jag ser inte det tragiska i att kvinnan har sex mot pengar, utan att hon ofta inte är helt tillfreds med sitt liv.

2008-02-09 @ 19:28:43
URL: http://mjorf.blogg.se
Postat av: miri

jag håller så med dej. det är fruktansvärt skrämmande och självgodheten och framförallt hatet den dära m.v har genomgående i det dära inlägget får mej att må illa.

"som föraktar andras livsval,
som ser sina egna privilegier som naturliga,
sin livssituation som någon form av belöning för att hon är en sådan fantastisk människa
(och ser ner på andra som inte haft samma "tur")"

alltså så bra skrivet, det sammanfattar exakt vad jag tycker dessa människor funkar. tyvärr tycker jag mej se en tendens att de blir fler i dagens samhälle. det får mej att tänka på sådana där skitprogram som barchelor där kvinnornas eventuella familjeförhållanden ska säga nåt om deras person. det är ju fruktansvärt. om man inte har en rik kärnfamilj är man en dålig människa liksom. yuck.
(jag minns en brud som hade sådan ångest för att hennes föräldrar var skilda att hon inte vågade berätta det för ungkarlen och när han fick veta det vart han upprörd men var förlåtande i sin enorma grace. hejdlöst!)

2008-02-09 @ 19:45:07
URL: http://bookofmiri.blogg.se
Postat av: Mikaela

Klokt sagt. Jag tycker att man ofta märker samma förakt när man t ex diskuterar hemlöshet. Många människor tycks ha bilden att hemlöshet bara är resultatet av val man gjort i livet. Herregud, jag blir fan skrämd.

Och om jag hade en annan livssituation och behövde för att försörja mina barn så skulle jag också vara en hora. En hora som låg med helt vanliga män, eftersom det är helt vanliga män som går till horor. Fast folk verkar ha en helt annan uppfattning..

Postat av: Sandra

Att folk inte fattar att det inte är random snuskgubbe som går till horor utan vanliga män, med jobb, familj, barn och högt uppsatta arbeten verkar ju obviously gå alla sjuka människor förbi.
Människor är skrämmande och inskränkta och så kommer det nog tyvärr varaett bra tag till. Folk läser ju inte, ser inte sin omvärld och så vidare.

Som med killen på Spy Bar som kastade tuggummi på HAnna Fridén? Läste du om det? Hans tjejkompis iallafall, som hävdade att "sådär är killar och det måste vi acceptera. de är svin och det är så de är." TJENA?

2008-02-10 @ 20:32:02
URL: http://vendelay.webblogg.se
Postat av: Ylva

Och jag tycker din åsikt är skrämmande.

2008-02-11 @ 08:27:22
Postat av: chives

Oj oj, vilken extremt jobbig diskussion. Man blir trött bara att tänka på det, så jag kommer inte ge mig in i det, men jag vill ändå säga att det är nog bra att sånnahära frågor kommer upp till ytan och ventileras lite. Du har en bra blogg. Tack!

2008-02-11 @ 10:31:10
URL: http://chives.blogg.se
Postat av: Antonia

Nu har jag läst igenom hela inlägget, alla kommentarer och jag skakar. Jag är ursinnig, gråtfärdig och förbannad. Jag blir så jäkla ledsen på fördomar, ignorans, trångsynthet. Jag blir så jäkla ledsen på detta förakt, denna hånfullhet. Jag blir så trött på att läsa om att de få som tänker annorlunda måste ha haft en konstig/speciell/icke helt normal uppväxt. Jag blir så arg på denna avsaknad av argument, på denna flod av skällsord och smutskastning. Jag får lite hopp när jag ser folk komma med vettiga argument, ser folk som försöker starta en vettig diskussion men blir genast arg igen då jag ser hur de bara får hån och svärord tillbaka. Jag blir rädd, då det faktiskt finns så trångsynta människor som inte ens förstår vad deras förakt och fördomar bidrar till. Jag blir så uppspelt att jag skulle kunna skriva ett flera sidor långt debattinlägg, men jag har varken tid eller ork. Dessutom sammanfattade du allt jag ville säga så bra, att jag inte känner ett lika stort behov att ordbajsa längre. Tack för att du är en så fin människa (både på in- och utsidan), för att du tänker efter och för att du har en av de bästa bloggarna jag vet. Tck Annika

2008-02-12 @ 21:37:46
URL: http://mouette.tjejsajten.se
Postat av: Tkat

Jag håller med Ylva. Måste säga att din åsikt skrämmer mig. Jag tycker inte prostitution är vackert på något sätt, det gäller prostituerade män som kvinnor.

Jag förstår om man kommer fel här i livet och man börjar prostituera sig. Men jag ser det ändå som tabu. Att köpa sex är lika hemskt som att sälja. Sex är något som man gör för njutning då båda parterna är med på det, inte för att få betalt för det.

Jag är inte inskränkt för att jag hellre skulle leva på bidrag än prostituera mig. Att det är tabu att kvinnor har "dåligt sex" stämmer inte i vanliga fall, i mina ögon. Enbart när det handlar om att man får pengar i utbyte.
Du har gett din kropp ett pris för denna intima "tjänst" du utför. Jag vill inte ge min kropp ett pris och jag tycker det ska vara en självklarhet att man avstår från sådant om möjligheter ges. Kroppar är till för att njutas av med någon man vill njuta av med vare sig det är kk, pojkvän, man eller flickvän för den delen.
Men så fort pengar kommer i bilden så objektiferas kroppen i mina ögon. Jag hade känt mig "uppknullad" som Maria Vuitton så väl uttryckte det. Material, till för någon annans njutning.

Det som skrämmer mig är att ni helt plötsligt anser att det är feministiskt rätt att prostituera; Det är starkt! Det är fint! Kvinnan använder sin kropp på rätt sätt och männen som köper sex är vanliga män.
Denna tanken är hemsk! Jag vill klassa mig som en humanist, och anser att detta inte är humant för någon människa.
För att männen är uttråkade småbarnspappor eller hårt arbetande företagsmän rättfärdigar inte deras köp av sex. Jag anser dem inte som vanliga män. Jag ser dem på ett väldigt fördömmande sätt.

Ja, jag har haft tur i mitt liv. Jag inser mina privilegier! Jag dömmer inte prostituerade.
Dock dömmer jag den jävla glorifieringen av prostitution!

2008-02-12 @ 22:17:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback