How will I get her to strike a pose?

Två av världens vackraste tjejer har nyligen skrivit inlägg där de reflekterar över kamerans benägenhet att ljuga.
Undanhålla sanningen, modifiera den; förvränga, fånga en så liten del av verkligheten att den övergår i lögn.
De har fotograferat och lagt upp bilder som representerar hur de själva tror sig se ut.
Jag försökte göra detsamma, men misslyckades.
När jag tittar på bilderna jag nyss tog ser jag foto-Annika, precis som vanligt.
Trött, osminkad och jävlig, finnig och bakfull, fett hår och skitiga glasögon till trots.

Men. Lögn eller inte, såhär ser jag ut exakt just nu. I svartvitt, tolkad av ett 50mm-objektiv och med en lampa i ansiktet.
Den ärliga bilden existerar inte.










Kommentarer
Postat av: Anonym

haha du ser mer ut som 15 än 24, looser, väx upp

2008-04-13 @ 20:35:54
Postat av: Stina

Tycker du såg bra ut :)

Postat av: Stina

Jag tycker du är söt :)

2008-04-13 @ 20:58:22
URL: http://stinha.blogg.se/
Postat av: Anna

Jag upplever det ofta så att kameran ljuger om det är mina händer som håller i den, för då är jag så bekväm och kan reglera hur jag ser ut på ett helt annat sätt än när jag har sällskap. Därför brukar jag uppfatta det som att det är andras foton av mig som är lite mer äkta. Eller, inte äkta, men mer offentliga. Offentliga på så vis att det är så jag ser ut när andra ser mig. Pinsam och dan, med skrattlinjer ständigt närvarande bid munnen, även då jag är allvarlig.

2008-04-13 @ 21:00:08
URL: http://ruminating.blogg.se/
Postat av: Camilla

Jag gjorde ett liknande försök för snart ett år sedan: jag försökte fånga mig själv på bild så som jag kan tänkas se ut, utan inövat leende och inte utifrån min mest fördelaktiga vinkel (dock sminkad). Det visade sig att jag tydligen oftast ser ganska sorgsen ut - ngt jag många gånger faktiskt får höra, vilket alltid förvånar mig då jag faktiskt ytterst sällan är just sorgsen (är jag sorgsen gråter jag, jag måste dessvärre lära mig att kontrollera mig själv).



Det är verkligen intressant, speciellt då jag har upptäckt att jag tydligen har en ganska skev bild av mig själv. Ibland hajar jag till när jag ser en reflektion av mig själv i ett fönster på andra sidan gatan. Jag kan stanna till och förundras över tex. mina markerade kindben, i mitt huvud och på många bilder var jag är medveten om att jag fotograferas har jag äpplekinder.

2008-04-13 @ 21:09:47
URL: http://annerfeldt.blogspot.com
Postat av: Jacob

Du skriver att kameran ljuger. En av mina mardrömmar är att det är just kameran som talar sanning, det är spegeln som ljuger. Man hatar sig själv på foto, i videoformat, till och med sin inspelade röst, men i spegeln känner man sig trygg. Tänk om hela den tryggheten skulle försvinna och man fick reda på att spegeln ljuger varje dag. Hemskt.



För övrigt kan den anonyma kommentaren bajsa på sig. I verkligheten är alla lika snygga, vissa har bara självförtroende nog att passa på foton och bilder.

2008-04-13 @ 21:56:40
URL: http://guiltypleasuresmedmera.blogg.se/
Postat av: Marie

Så fantastiskt fin! Glasögon klär dig verkligen.



anonym: haha du kommenterar mer som om du vore 9 än 13 (eller är du, hemska tanke, ännu äldre?), looser, väx upp!

2008-04-13 @ 21:57:51
Postat av: Hannah

Du är alltid vackrast!

2008-04-13 @ 23:08:57
URL: http://hanay.blogg.se/
Postat av: Lina

Alltså... sådär brukade jag med tänka, eller jag tänker så ibland än. Att korten jag tar inte liknar mig som jag ser i spegeln. Fast jag tänker alltid till slut att det var ju visst så jag ser ut, just då,just i det ljuset, i den vinkeln. Där och då såg jag ju faktiskt ut precis så.

Och ärligt förstår jag inte varför foton alltid ska vara diskbänksrealistiska, de som känner mig vet ju ändå hur jag ser ut en vanlig dag när man knappt orkat sminka sig och äter flottig mat. De som inte känner mig förutsätter jag redan vet om att folk sällan ser exakt ut som på kort, och blir dom besvikna över en sån liten sak så är de inget att umgås med. :)

2008-04-14 @ 00:17:00
URL: http://mjorf.blogg.se/
Postat av: Katja

Det irriterar mig att foton ofta är annorlunda än spegelns tolkning av ens utseende. Hur ska man veta vilken av de två versionerna som stämmer?



Fotar jag mig själv framifrån ser jag helt annorlunda ut än jag gör när jag ser mig själv i spegeln. Det där med utseendet är så märkligt.



BAH. Men, din sista bild tyckte jag extra mycket om. Jag tycker om foton som bara visar delar av kroppen. Antagligen för att jag är en sån där konstnärlig prettonörd.

2008-04-14 @ 02:02:28
URL: http://www.mamapastilla.se
Postat av: Tari

Med rätt ljus kommer man långt har jag märkt, men där ligger det roliga för mig i, att försöka leka med ljuset, och använda det i kameran.

När jag gjorde det, det vill säga.



Själv vågar jag inte visa världen mitt just nu förkylda ansikte. Heder åt de som vågar visa sig in på bara skinnet sådär.

2008-04-14 @ 09:17:10
URL: http://iloveyourpapercuts.blogspot.com/
Postat av: Tari

Heder åt de som vågar visa sig som de är, även om det bara är ibland. Vad folk mest ser av mitt tryne är det osminkade och något förkylda.

2008-04-14 @ 09:18:22
URL: http://iloveyourpapercuts.blogspot.com/
Postat av: Mjke

Du är otroligt vacker!

2008-04-14 @ 10:04:01
URL: http://mjke.blogg.se/
Postat av: anna

konstigt...för jag lyckas alltid fota mig så som jag känner mig och får anstränga mig för att få till en bild som speglar det motsatta..

Har jag finnar så syns dom..är jag trött så syns det..är håret för jävligt så syns det med..

Så mycket tror jag ..eller har aldrig sett att en kamera ljuger om man inte går in för att trixa med vinklar och ljus för att dölja det dåliga och framhäva det bra..



Så kan det vara att den där självbilden du har som inte syns i kameran is all in your head vackra annika...att du känner dig på ett sätt som du absolut inte ser ut?

Precis som man kan känna sig som fulast i världen så kommer det fram nån och säger att man är sötare än nånsin.

Eller så är du bara extremt fotogenisk.

kram

2008-04-14 @ 10:15:49
URL: http://pyttis.blogg.se/
Postat av: lawli

looser stavas ej med två o :>



annika, du är så sjukt vacker.

2008-04-14 @ 11:08:51
Postat av: Linda

Så svårt, alltså vad som är den rätta bilden. Spegeln, eller fotot? Varken eller kanske. Tror dock att känslan av verklighet ökar i färgfoton, jag upplever i alla fall att det svart-vita förskönar, förstärker vissa saker medan annat faller bort. Speciellt kanske på självporträttfoton, tror att dina foton skulle fått mer av en verklighetskänsla av färg. Dock så ses ju ofta det svart-vita som dokumentärt, men kanske inte vad gäller utseende. Eller jag vet inte. Fina fotton i vilket fall och intressant diskussion som är en återkommande tanke hos mig. (Varför varför lyckas jag inte fånga på foto det jag ser i spegeln? exempelvis)

2008-04-14 @ 11:13:23
Postat av: sandra

fina bilder!

2008-04-14 @ 11:25:12
URL: http://saaand.blogg.se/
Postat av: Tove

hej Annika! har börjat blogga på ett nytt ställe och tänkte säga att du får gärna länka till mig, om du vill. :) Fin fina bilder förresten snygging. Nu ska jag fika med min lilla Adriána. :D

2008-04-14 @ 11:52:07
URL: http://tovelicious.blogg.se/
Postat av: Mathilda

din blogg är bland det finaste och ärligaste som finns. tack.

2008-04-14 @ 13:06:28
URL: http://dalberg.webblogg.se/
Postat av: Jacob

Du skriver att kameran ljuger. En av mina mardrömmar är att det är just kameran som talar sanning, det är spegeln som ljuger. Man hatar sig själv på foto, i videoformat, till och med sin inspelade röst, men i spegeln känner man sig trygg. Tänk om hela den tryggheten skulle försvinna och man fick reda på att spegeln ljuger varje dag. Hemskt.

2008-04-14 @ 17:01:18
URL: http://guiltypleasuresmedmera.blogg.se/
Postat av: Hellboy

Den ärliga bilden existerar, men bara i verkligheten, i betraktarens ögon. Kamera är en hora som ljuger och bedrar, förvränger och förskönar, bordelmamman heter photoshop, modellen är torsken, fotografen är sutenören, bloggbesökaren den blinda mediamissbrukaren som ser vad hon/han vill se,.genom kameraobjektivet,som är aldrig objektiv. Hur mycket av de här bilderna är verkligen du, och hur mycket av de här bilderna är den du vill vara? Du kanske koncentrerar dig för mycket på det du inte har på bekostnad av det du faktiskt har, ser det relevanta i sammanhangnet,dvs dig själv, för att undvika konsekventa felval som leder ingenvart, till twilightzonen. Den enda du kan vara är ju dig själv, men är du modig nog att våga vara dig själv, här i blogget och framför allt ute i det verkliga livet,skynda på,"tempus fugit". Dagens låt är harmlöst studentindiepoprock av Rubik,"Cities and Streets", inget för mig, men kanske för dig.

2008-04-14 @ 17:46:16
Postat av: kattungen

båda flickorna var väldigt vackra. jag gillar verkligen janna. och vet du vad? jag tycker du är precis lika vacker som dem. du är så himla himla fin att jag t o m skulle kunna ha dig som en stor väggmålning.

2008-04-14 @ 21:58:37
Postat av: Flunky

Men du ser alltid bra ut! Vissa personer är snygga på bild men inte i verkligheten, vissa personer är snygga i verkligheten men inte på bild, vissa är fula på bild och i verkligheten, och vissa är snygga hela hela tiden. DU TILLHÖR SISTA KATEGORIN AND THIS MAKES US ALL VERY BITTER HAHAHA :(

2008-05-29 @ 06:20:25
URL: http://flunky.gangsterville.org

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback