Not joining the AA



Om vi bortser ifrån mitt shoppingförbud för en stund:
Det finns en del grejer från
American Apparel som jag inte skulle tacka nej till. Som jag hemskt gärna skulle vilja prova, till och med. Exempelvis klänningen och den snygga koftan (eftersom jag inte kan börja cardigan, cardigan...en?) på bilden. Och jag är ju i Stockholm då och då, så varför inte bara traska in och prova dem?
Jo, därför att jag har ett litet problem med AA-butiken. Eller, ett stort problem: Jag klarar inte av att vara där inne. I samma sekund som jag sätter min fot i butiken börjar jag känna mig som skräp. Det är något med alla dessa färger, alla dessa skitsnygga, neonfärgade, glansiga, slinkiga plagg som trängs överallt och fullkomligt vrålar efter uppmärksamhet, och... alla dessa skitsnygga, neonfärgade, glansiga, slinkliga människor som trängs överallt och fullkomligt vrålar efter uppmärksamhet. Jodå, i mitt huvud gör de det. Plötsligt är jag 13 år igen och har på mig smutsiga cykelbyxor och Backstreet Boyst-shirt medan alla andra ser ut som... ja, hämtade direkt ur Starlet, eller något.

Jag är aldrig någonsin så ohäftig som när jag är inne i en American Apparel-butik. Jag är aldrig någonsin lika Svensson, lika mellanmjölk, lika RixFM, lika KappAhl, lika medmera-kort, lika småstad (jag är ju för tusan uppvuxen i Stockholms innerstad, what's up?!), lika fullständigt hopplöst mainstream-ute. Och det stör mig, för jag vill faktiskt också känna mig häftig, vara tuff och ball och inne och, eh, "alternativ" (eller vad vi nu ska kalla det). Men samtidigt kan jag ju inte klä ut mig till den milda grad att jag känner mig obekväm och blir yr av min egen spegelbild.

Som jag sagt så många gånger förut - tur att jag har shoppingförbud.

Jag tänkte fråga om ni gillar att gå runt i AA-butiken, men det är klart att ni gör. Det är bara jag som är konstig. Ni går ju runt i deras kläder allihop. Och är coola. Ååååh.

...eller? Kan det vara så att det faktiskt är möjligt att vara för cool för sitt eget bästa?

Kommentarer
Postat av: jannike

jag får också panik i butiken. vill ha så mycket från aa men jag klarar bara inte av att gå in. du är inte ensam.

Postat av: Frida

Jag tycker AA affären är riktigt cool. Men jag känner lite som du. Såfort passerat dörren in till AA så känner jag mig plötsligt för töntig, barnslig, ful och för liten för att gå in där. Alla som jobbar där är skiitsnygga och kläderna är så snygga och hippiga.
Jag som bara är 13 känner mig lite, typ, uttittad eller vad man ska säga.
Men jag tar mod till mig och går in än då för jag kan inte motstå deras kläder. Viserligen har jag bara varit där inne en gång men iallafall!
Kram frida

2007-11-19 @ 21:12:44
URL: http://finafrida.blogg.se
Postat av: mallis

Åh nej jag som tänkte dra dit i helgen :(

Brukar med få sån panik

2007-11-19 @ 21:13:36
URL: http://www.malliss.blogg.se
Postat av: Isabel

Haha, jag vet precis hur du känner! Jag är i paris nu, och de har verkligen ett tiotal AA affärer här och VARJE gång så känner jag likadant som du, även om jag tror att det inte stämmer, varken i ditt eller mitt fall. :)

2007-11-19 @ 21:27:37
URL: http://isabellindstrom.blogspot.com
Postat av: Elisabeth

Jag förstår PRECIS hur du känner det. Jag var inne på AA idag och smög omkring i affären. Jag plockade några kläder för att prova och hoppades att jag skulle få andas ut i omklädningsrummet, men nej då. Först kunde jag inte få av kläderna från galjen (vad gör man? Jag drog allt vad jag kunde) och sedan upptäckte jag att det inte fanns någon spegel. Och då undrar jag; Tror de att någon vill öppna förhängena och visa upp sin glåmiga, bleka kropp i en tajt klänning inför alla dessa perfekta människor, bara för att se sig själv i en liten spegel som står lutad mot väggen? Oj, vad jag längtade till vanliga H&M, Kapphal eller Lindex.
Så när jag ålat ur mig klänningen bestämde jag mig för att prova den i lugn och ro hemma istället.
Men när jag väl kom hem upptäckte jag att man inte kunde lämna tillbaka den och aldrig att jag går dit igen för att byta. Aldrig.

2007-11-19 @ 21:40:21
Postat av: Erika

Först såg jag bara titeln på inlägget "not
joining the AA" and I was like, why would she think about joining Alcoholics Anonymous? And the I was amused.
Iaf, förutom att det är otroligt trångt mellan klädställningarna och det bara finns två provrum, så gillar jag AA väldigt väldigt mycket.

2007-11-19 @ 21:45:31
Postat av: Sandra

Det är ganska komiskt det här för går jag in i AA-butiker eller liknande känner jag att jag vill spy och gömma mig nånstans där det är helt säkert (högstadieflash, someone?) men om jag sen på kvällen, går ut i exakt samma kläder till ett ställe där exakt samma människor som fanns i butiken är, ja då är allt som bortblåst.
Jag tror att vi känner oss utsatta i köpsituationer, tänk om de tycker att denna tröjjan är asful? Tänk om de inte fatta jag också förstod det efter att jag provat den? Tänk om de...tänk, tänk, tänk.

Let's go blonde and stop all the thinking.

2007-11-19 @ 21:46:17
URL: http://vendelay.webblogg.se
Postat av: Karoline

SVAR: Nope, jag modellar inte. Och jag har aldrig varit in i en AA-butik. Kanske på onsdag ... om jag vågar :]

2007-11-19 @ 21:51:27
URL: http://www.thatshot.blogg.se
Postat av: katrin

Känner precis sådär! Gillar inte alls att det är så obehagligt trångt och bara två provrum. Och om jag minns rätt när man betalar i kassan, så känner man (läs jag) sig jätteliten eftersom de är så långa i kassan. Men jag kan inte motstå kläderna!

2007-11-19 @ 21:56:36
URL: http://katla.tjejsajten.se
Postat av: Fröken J

HAHA! Jag trodde jag var helt ensam om att känna så! Jag har provat att gå in i butiken olika tider på dygnet, för att minimera risken att det finns färgstarkt folk där inne som gör att man känner sig sunkig... Men nej då, den övercoola personalen finns ju ändå kvar, de som ser ut att vara direktimporterade från någon Nylon-tidning eller en stylish film regisserad av Chloë Sevigny... Så jag har slutat gå in dit helt. Kikar fortfarande på plagg därifrån på nätet och funderar på att åka till MnO i Hammarby Sjöstad (där butikspersonalen och kunderna ser normalballa ut) för att prova några AA-plagg där istället =)

2007-11-19 @ 22:01:59
URL: http://betraktelser.blogspot.com
Postat av: milk

oj, vad tråkigt att alla verkar känna sig ovälkomna.. Jag älskar ALLA som kommer in i affären och det vet jag att mina medarbetare också gör!

nu har vi renoverat lite så just nu finns det fyra provrum, snart finns det fem, så det blir kortare köer,
speglar sattes upp idag i alla provrum, det var bara vår snickare som var lite seg..

att kassan är upphöjd tycker jag också är ett mysterium men jag kan garantera att vi inte "ser ner" på kunderna..

dessutom vill jag nämna att vi i personalen, känner oss fula som stryk där vi hasar omkring i våra mjukiskläder, man kan aldrig känna sig riktigt fin i trikåer helt enkelt.. vi går och trånar efter våra kunders kläder, mönstrade och spännande skurna kläder, stickade koftor och så vidare.

Jag blir riktigt ledsen över folks reaktioner vi vill verkligen att alla ska känna sig välkomna, jag menar det verkligen..

Om vi någon gång ser smått dryga ut så är det egentligen bara trötthet som återspeglas fel i våra ansikten - vi är jättesnälla och ocoola allihopa!

och våga fråga- om ni inte vågar fråga någon av de andra snälla tjejerna - fråga mig. får ni inte upp galgarna - fråga! jag garanterar att vi älskar att ge råd och att hjälpa till med att hitta kläderna ni söker!

kram
/milk - anställd på aa

2007-11-19 @ 22:50:05
URL: http://imilk.blogg.se
Postat av: Annika

jannike - Jag är ledsen för din skull, men fantastiskt glad att höra att jag inte är ensam! Helt seriöst så trodde jag inte att andra kände likadant. Shit, jag är så självupptagen. :)

Frida - Du ÄR verkligen modig! Och det är egentligen hemskt att du ska behöva känna sådär - du är helt klart den överlägset mest modemedvetna och stilsäkra 13-åring jag vet, och betydligt snyggare klädd än de flesta som är äldre, dessutom. Du om någon borde ju slippa känna dig uttittad! Och ja, det ÄR en väldigt cool butik, det är därför jag önskar att jag vågade gå in där...

mallis - Haha, det är bara att ta mod till sig, låt inte mitt inlägg hindra dig! :) Du får ta med dig en kompis och så kan ni känna er ocoola tillsammans. Och läs milks kommentar här ovanför, henne kan du alltid fråga om hjälp!

Isabel - Shit, i Paris kan jag tänka mig att det är ännu värre! Nej, jag inser att det kanske är inbillning men trots det kan jag inte sluta tänka att det är så... Usch vad fånigt det låter. Kollade in din blogg och jag har VÄLDIGT svårt att tänka mig att du skulle vara för ohipp för AA! :)

Elisabeth - Men oj! Jag har aldrig tagit mig fram till provrummen - ärligt talat har jag inte ens stannat i butiken tillräckligt länge för att kolla in något särskilt plagg, de två gånger jag besökt butik har jag stått ut i ungefär tjugo sekunder - så jag hade ingen aning om att det är så illa. Provrum utan speglar, det är ju rent vansinne, SPECIELLT i en butik där man inte är tillräckligt häftig för att ens fatta vad som är fram och bak på kläderna. Det enda jag varit med om som känns värre var ett provrum i en butik i Los Angeles där... eh, ja, "provhytten" var... ett omklädningsrum. Där stod vi i våra illasittande underkläder och trängdes, jag tror vi var ungefär femton stycken för varandra okända flickor och kvinnor i alla åldrar och storlekar, och försökte se någonting i den enda spegeln. Det var ingen höjdare direkt, och väldigt svårt att glömma.

Erika - Då kanske du kan prova kläder åt mig och mms:a min bilder på dem och "köpa ut" åt mig? :)
Nej, jag slipper joina AA än på ett tag. Någon-gång-i-månaden känns som ett rätt okej alkoholintag, som tur är!

Sandra - Jag är glad att du delar min högstadieflashback (för det är ju precis vad det är), men jag måste tyvärr erkänna att jag känner mig precis lika obekväm i utesituationer med samma människor. Jag klarar överhuvudtaget inte av att gå ut i Stockholm, på annat än typ Carmen och Söderkällaren där alla har trasiga Converse och fula flottiga frisyrer (inklusive jag själv). Jag kan inte ha så flashiga människor i min närhet, jag sjunker ihop likt en trasig ballong och vill bara gråta.

Karoline - Du får spana efter fina milk, hon lovar ju att hon är jättesnäll och ocool! :)

katrin - Nej, det är ju just de där kläderna. Som man faktiskt verkligen, verkligen borde ha i sin garderob. Damn.

Fröken J - Jag trodde DEFINITIVT att jag var ensam om att känna såhär! Jag försöker att undvika att kolla in kläderna på hemsidan, men så fort man ser en snygg dagens outfit i någon blogg har ju AA ett finger med i spelet. Vi får bli rika och helt enkelt HYRA butiken och shoppa där själva i våra fula och tråkiga mainstreamkläder. Och be personalen att gå omkring i jutesäckar med hål för huvud och armar (som att det skulle vara nog för att ta bort deras star quality, haha!).

Kära milk - Ni kan inte hjälpa att ni är för vackra, läckra, grymma och häftiga! Jag är fullt medveten om att det här handlar om min egen självkänsla, inte American Apparel, kläderna, personalen eller butikens besökare. Det är inte ert fel att jag (och tydligen flera andra) blir skrämda av den påträngande coolhet som kastas i ansiktet på en när man kommer över AA-tröskeln. Och eftersom butiken alltid är full lär ju väldigt många känna sig tillräckligt grymma för att vara välkomna! :) Som sagt, det var ingen diss till er eller dig (då hade jag ju inte länkat till dig, utan hoppats att du inte sett inlägget, haha). Bara ett smått ironiserande över min egen självkänsla. tack för din kommentar, jag tror att många som läser den känner sig tryggare nu!

2007-11-19 @ 23:00:21
URL: http://beautifulones.blogg.se
Postat av: Annika

Det där var nog den längsta kommentar jag någonsin postat. HOLY CR*P.

2007-11-19 @ 23:01:07
URL: http://beautifulones.blogg.se
Postat av: Lina

Ungefär samma känsla har jag alltid när jag är och shoppar i stockholm, iaf de första dagarna.
Att alla andra är så jäkla coola och jag är lika hopplöst efter som när jag gick i högstadiet och mellanstadiet och alla snygga tjejerna hade buffaloskor och savannbyxor medans jag bara såg konstig ut.
Jag menar nu idag i min lilla håla så bryr jag mig inte längre.
Men så fort jag hamnar i stan så förbyts hela mitt självsäkra jag till en liten rädd unge som bara vill passa in och vara lika häftig som alla andra.
Spelar i princip ingen roll vilken butik jag går in i.

2007-11-19 @ 23:37:07
URL: http://mjorf.blogg.se
Postat av: Annika

Lina - För mig tror jag faktiskt att det hela började efter att jag flyttat till Norrköping för att plugga. Jag hade aldrig tänkt tanken att jag skulle känna mig obekväm i "häftiga" butiker förrän jag åkte från Norrköping till Stockholm och plötsligt kände mig som en riktig lantis (jo, jag lovar, det gick på två veckor). Snart ska jag flytta tillbaka efter två och ett halvt år i Norrköping, det känns ärligt talat rätt ångestladdat. Här är det liksom aldrig någon som bryr sig, och jag ääälskar det.

2007-11-19 @ 23:43:41
URL: http://beautifulones.blogg.se
Postat av: Lina

Annika - Då förstår du nog känslan av att komma från ett litet samhälle i fjällen och plötsligt hamna bland alla coola människor i sthlm. ångestfyllt deluxe. Men det kommer nog gå bra för dig och flytten, du vänjer dig ju säkert lika snabbt med sthlm-mentaliteten som du vande dig av med den :)

2007-11-19 @ 23:55:29
Postat av: Nickie

Kan inte riktigt uttala mig om den saken eftersom jag är bosatt i gbg och det var länge sedan jag var i sthlm...

2007-11-20 @ 00:07:52
URL: http://nickie.tjejsajten.se/
Postat av: Astrid

Haha, jag hade världens problem med AA när jag kände mig modig nog att ens klicka hem något, och det slutade med att efter en månad av att inte ha fått något (eller någon anledning till varför jag inte fått något) avbeställde. Min styvsyster Amanda som jag delar blogg med har lite plagg därifrån och hon är så himla fin i dem så jag blir lite lockat. Fast ibland kan jag känna att mycket av deras kläder är gjorda för typiska L.A.-tjejer utan bröst och några som helst former. Trikå kan vara ett mycket farligt och avslöjande material, haha.
Fast efter Milks fina kommentar kanske jag får våga mig in när jag kommer hem till Stockholm i jul.

2007-11-20 @ 00:40:28
URL: http://www.astridochamanda.blogspot.com
Postat av: ida

anledningen till att man känner sig utittad där är att alla som är därinne är så jävla osäkra och trendängsliga att de måste titta på alla andra. vilket leder till att den som får blickarna på sig blir ännu mer osäker och börjar titta omkring på alla andras kläder... och gör dem osäkra. om folk bara kunde sluta se världen som en jävla catwalk skulle allt bli jävligt mycket lättare. typ försöka practise what you preach. åtminstone försöka.

2007-11-20 @ 01:12:51
URL: http://pancakesinthesky.blogspot.com
Postat av: Hanna

Jag bor långt från AA:s affär. Och tur är väl det för jag som kan känna mig uttittad när jag är inne på HM skulle väl känna mig som en utomjording inne i AA... :)

2007-11-20 @ 07:35:54
URL: http://hannafialotta.blogg.se
Postat av: frida

Jag är inte hälften så cool som man kanske önskar att man var när man är där inne men jag börjar istället fantisera om hur cool jag varit i alla dessa fräsiga kläder.räcker gott och väl för mig

2007-11-20 @ 08:31:31
URL: http://couleur.blogg.se
Postat av: sandra

jag har inte varit inne i sveriges aa. jag gillar usa's. jag gillar american apparel. och jag älskar min rygguringade klänning!

2007-11-20 @ 09:17:34
URL: http://niotillfem.blogg.se
Postat av: Alice

Inte varit i Stockholms AA, men väl ett gäng av de som finns runt om i Europa. De ger mig ångest. Allt är vitt i inredningen, även golvet, och lamporna har hårt lysrörssken. Känns som en mix av lager och sjukhus. Och mycket av kläderna liknar JC -93, men det kanske bara är mitt huvud som är blockerat? Pojkvännen mådde illa i butiken och ville på inga villkor ens "bläddra" lite bland kläderna. Han som brukar vara bättre på att hitta kläder och fynd än jag ;-)

2007-11-20 @ 10:05:01
URL: http://spegellandet.blogg.se/
Postat av: läsare

hey annika, MASHA är tillbaka ju i rodeos Damblogg.
hon har skrivit ett svar till dig här:
http://www.rodeomagazine.se/gastblogg.php?Blogg=33
ska du svara?

Postat av: Ida

Jag som inte bor i Stockholm (ännu) har inte varit in i denna butik (ännu) men kan inte argumentera mot dess fantastiska kläder och inte heller kan jag argumentera mot hur du känner Annika;) Men jag måste bara säga att du om någon som är den coolaste och snyggaste tjejen i denna stora bloggvärld inte borde känna såhär, du är den tjej alla borde känna sig Svensson bredvid eftersom du är så sanslöst cool. Men jag lovar, nästa gång jag är i underbara Stockholm ska jag kila in på AA-butiken och se hur jag känner mig. Och jag som verkligen är från en småstad, undra hur det kommer att gå? ;)

2007-11-20 @ 11:05:07
URL: http://fashiongeeek.tjejsajten.se
Postat av: Anonym

Det som ger mig ångest i AA butikerna är bilderna upphängda på 12 åringar i väldigt utmanade poser. Samma sak på hemsidan. Har därför börjat bojkotta butken helt.

2007-11-20 @ 13:22:55
Postat av: Saga

Har varit i hur många AA affärer i USA som helst, och där är det inte alls samma sak. Åk dit vetja ;)

2007-11-20 @ 15:54:02
Postat av: anna

Oj, man är nog inte så ensam om sina nojor som man tror. Själv handlade jag ett tag enbart på Indiska för att det var den enda butiken som inte gav mig ångest. Indiska anställer nämligen inte så många hippa 20-åringar utan mer 40-åriga hippies. Det är avgörande för oss med fobi för coolhet.

Coolheten är död.
Länge leve snällhet.

2007-11-20 @ 16:40:23
Postat av: alma

haha, ja, jag älskar aa! men jag förstår precis vad du menar, men känner sig inte hälften så cobrasnake-balla som dom där inne... :P

2007-11-21 @ 06:01:21
URL: http://almah.tjejsajten.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback