I would go out tonight... In Great Britain.

Jag fick den här länken postad till mig på Myspace, och eftersom jag sitter och väntar på mina kära vänner i en datasal och har tråkigt klickade jag på den.

"Swedish v/s British nightclubs - can you tell the difference?" - "Where do you want to go tonight?"

Det hela är ett bildspel med vimmelbilder, först från en nattklubb i Stockholm, sedan från någon bar i en engelsk småstad (trots att rubriken på mailet jag fick var "Stureplan v/s London). Stockholmsbilderna är ackompanjerade av någon hipp klubblåt, de engelska av riktig hillbillymusik. Poängen är att vi ska tycka att svenskarna (bara tjejer) är så sjuukt snygga/heta/läckra/sexiga/attraktiva/avundsvärda, medan britterna (flest män, konstigt nog) är såååå hiiiimla fula och äckliga. (Vi snackar verkligen riktigt lågt människovärde här. Alltså, FULA människor! Tjocka! Med blåtiror! I träningsoveraller! Som ändå visar sig ute på krogen. Skandal.)

JAG TYCKER ATT DET DÄR BILDSPELET ÄR FULT OCH ÄCKLIGT.

Visst, britterna är inte särskilt vackra enligt många av de rådande idealen. Och de flesta av Stockholmstjejerna ser ut att spendera sina dagar med att bli plåtade för Moore, FHM och de andra runktidningarna. Men "Where do you want to go tonight?" - jaa, vet ni vad, varje kväll i veckan skulle jag välja att hänga på de brittiska barerna. Med människor som skrattar och har roligt, trots att de inte äger varken brun-utan-sol-sprayade lår, silikontuttar eller hårförlängningar. Som inte tar sig själva på så jäkla stort allvar. För ursäkta, men om britterna ska se ut som äckliga hillbillys, då ser Stureplansbrudarna ut som porrstjärnor hela bunten. Förlåt, men ska vi generalisera och döma, då gör vi det åt båda hållen.

Absolut, de är "läckra" tjejer, de vet om det, och de skulle inte bevärdiga mig en sekunds uppmärksamhet. Jag har ingenting att komma med i ett sådant sällskap. Jag äcklas av fixeringen vid sexuell attraktionskraft. Jag äcklas av lyteskomiken i det här bildspelet. Du som gjort det här äcklar mig.

Plus - ska vi snacka attraktionskraft är jag övertygad om att britterna (både tjejerna och killarna) är betydligt bättre i sängen än barbiedockorna. Säga vad man vill, men att bjuda på sig själv, ha roligt och bli svettig och kladdig är sannolikt inte Barbies starkaste sida.

Tydligen var jag otydlig. Jag påstår inte att de svenska tjejerna är porrbrudar, däremot anser jag att de framställs som sådana. Stereotyperna som visas upp anser jag är "svenska tjejer är blåsta babes med sillisar, brittiska tjejer är vidriga och tjocka". Och det tycker jag är helt förkastligt.

Förresten - Ni som gillar att era bloggar ligger på olika listor kan passa på att registrera er på TopBlogArea.

Kommentarer
Postat av: malin

Grymt patetisk video, och så visar dom inte en enda bild på killar på den svenska "festen", inte konstigt att folk i andra länder har så höga förväntningar på hur svenska tjejer ska se ut.. Jag tycker britterna är världens bästa och snyggaste killar. Grymt charmiga och älskar att bjuda på sig själva som du skrev.. ; )

Postat av: Annika

Så sant som det är sagt, Malin! Word! Jag känner mig ärligt talat kränkt över att "svenska tjejer" framställs som mjukporrstjärnor.

2007-05-10 @ 10:08:59
URL: http://www.fatale.se
Postat av: lisa

men härlig kvinnosyn hörru, så blonda tjejer med urringade tröjor = porrstjärnor/prostituerade? alltså gud vilka indiekomplex du fick helt plötsligt.

2007-05-10 @ 10:27:15
URL: http://lisacs.blogg.se
Postat av: tiny

Jag kanske är för utseendefixerad, men jag tycker ändå att brittiska killar är mycket snyggare än svenska! Därimot har Sverige väldigt snygga tjejer. Dock kunde jag inte se en enda av dom i den videon...
Jag skulle heldre välja personer som är roliga att umgås med än sådana som bara ser bra ut, men det skadar ju inte när det går att kombineras ;)

2007-05-10 @ 10:29:11
Postat av: fanny

fick också den videon och ååh vad fånig den var. jämförelsen är ju helt absurd! fick hålla fast mig själv för att inte skriva ngt grymt omoget tillbaka. att london sedan har de bästa klubbarna jag någonsin besökt och dessutom de hetaste och roligaste klubbesökarna gör ju det hela ännu löjligare. nåja.. du har redan sagt allt som behöver sägas, bra skrivet som alltid!

2007-05-10 @ 10:29:29
Postat av: amanda

Jag måste säga att jag håller med Lisa angående det här. Självklart är filmen korkad, äcklig och dum, men du låter också ganska korkad just i detta inlägg. Varför skulle de "snygga stureplansbrudarna" vara porriga utseendefixerade bimbos som aldrig kan skoja till det, och de "fula britterna" vara hämmningslösa festprissar?

Nej, skärpning Annika, jag trodde att du stod över att döma någon för deras utseende. Du reagerar precis som filmmakaren vill; du luras att tro att dessa människor är från skilda världar och fyller en slags steteotyp. Du känner inte dessa människor, de är säkerligen lika unika som du och jag. jag skulle personligen bli mycket förolämpad och jag skule kategoriseras på detta sätt. Skämmes Annika!

Förövrigt tycker jag att din blogg är både intelligent, rolig och allmänt läsvärd. kram/amanda

2007-05-10 @ 11:39:21
Postat av: sandra

haha jag fick det bildspelet när jag praktiserade i new york. faktum är att samtliga av de där brudarna har gått i min skola. min creative director på byrån kom ifrån den där engelska småstaden och han kände verkligen alla på de bilderna.
så sjukt roligt.

2007-05-10 @ 11:49:08
URL: http://niotillfem.blogg.se
Postat av: Astrid

Men hjälp vilken film. Alla de där svenska tjejerna ser sjukt läskiga ut, tycker jag. Plastiga. Och man får exakt såna där tjejer varje helg på massor av klubbarna här, precis som att de som visas från en random pub i Newcastle finns på andra sorters pubar. Och det finns indieklubbar och dansklubbar och hip-hopklubbar och allt precis som resten av västvärlden har. Visst, just Stockholm har kanske ett större antal allmänt snygga människor, men herregud, det finns ju hur många skitsnygga och coola människor här med. Galet.

Facehunter kastade ju sig till London för att få inspiration, då finns det ju uppenbarligen mer än en pub i Newcastle här, haha.

2007-05-10 @ 13:02:13
URL: http://www.astridmjau.wordpress.com
Postat av: Maria

Håller med, äckligt bildspel. "I Sverige finns snygga tuttar, i England finns fula killar", typ. Sexistiskt, objektifierande och fördomsfullt. Blä.

2007-05-10 @ 13:04:30
URL: http://www.vildvittra.se/13
Postat av: Gabriella

Håller helt med dig, Annika. Fast mest blir jag fascinerad. Tänk att det finns så många tjejer i Stockholm som VILL se likadana ut som alla andra. Och inte har något emot att visa tuttarna.
Och har man varit på en pub i England vet man att där alltid finns någon som vill prata med dig, oavsett hur du ser ut eller vilka plastkort du har.

2007-05-10 @ 13:44:05
URL: http://mohoff.blogg.se
Postat av: Sanna

Musiken under den brittiska delen var fantastiskt mycket bättre än under den svenska, bara det gjorde att jag hellre hade gått ut där. Å andra sidan blir jag lite nyfiken på att gå ut på stureplan, plattbystade brunetter måste vara jävligt eftertraktade där. De är uppenbarligen en bristvara.

2007-05-10 @ 14:42:16
URL: http://sciatica.blogg.se/
Postat av: Katja

Personligen attraheras jag av britternas strama, tysta och i folkmun "gråtråkiga" skönhet. Människor som åstadkommit så mycket vackert inom mode, litteratur och annat konstnärligt kan aldrig vara fula i mina ögon. Håller med en skribent att musiken i andra delen var mycket bättre :) Fast Stureplantjejerna behövs de också! Jag menar, utan ont inget gott ;) Synd bara att de oftast representerar den "svenska skönheten". I mina ögon är svenskarna mycket vackrare än dessa plastista föremål, även om de sistnämnda kan säkert också vara goda och roliga människor. Men mig tänder de inte! Dum orättvis video :/

2007-05-10 @ 16:42:59
URL: http://sexmodeochteknik.blogg.se/
Postat av: Josefine

Alla gånger- en brittisk nattklubb. självklart.
det finns säkert någon trevlig "plastbrud". och det är inte det att de är av plast som är "störande". det är det att de och, "icke plastsvenskar" oftast inte bjuder lika mycket på sig själva.

det känns som om man skulle gå ut på stureplan måste man vara på ett sätt. medans om man går ut på någon "häftig" klubb i typ london så behöver man inte ha den där masken och attityden som man bara "måste" ha.

2007-05-10 @ 17:16:44
URL: http://definitelyjosefine.blogg.se
Postat av: Anna

Man förvånas varje gång när man kommer över såna där saker. Det är självklart helt sjukt att generalisera på det sättet, inte undra på att det skapas fördomar och ideal tack vare såna här saker. Du skriver kanon, man får alltid ta sig tid att fundera efter att ha läst dina inlägg. Fortsätt så!

2007-05-10 @ 22:08:32
URL: http://norrlander.blogg.se
Postat av: jessica

Jag såg också det där bildspelet, och blev nästan förbannad. Om det inte vore så uppenbart stereotypt och vinklat skulle jag säkert ha blivit det också, men nu känner jag mest medlidande med vem det nu är som har pillat ihop det. För jag tycker som du att "stockholmsbrudarna" knappast framställs som några djupsinnigare varelser än just plasdockor och britterna framställs som, ja, fula. Så ÄR det ju inte. Jag har bott i både STHLM och London och , hör och häpna, träffat både snygga, roliga, trevliga, intelligenta människor när jag har gått ut.

2007-05-11 @ 09:54:47
URL: http://almostgorgeous.blog.com
Postat av: Ellen

Fan vad bra sagt.

2007-05-11 @ 20:22:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback