Etik eller omoral?

Den här bilden sprids över hela internet.
Killarna på bilden är frikända, och ÄR alltså inte, i juridisk mening, våldtäktsmän.
Många är upprörda över sättet på vilket de hängs ut, andra menar att de förtjänar det.
Vad är värst?
Att göra så som de gjort mot en annan människa, eller att hänga ut de människor som gjort detta med namn och bild?

Nej, jag håller med. Det är inte svart eller vitt.
Långt därifrån.
Men jag blir rädd när jag tvingas tvivla på rättssystemet.

Kommentarer
Postat av: sara edström

fy fan vad bra du är. häng ut skiten, om alla våldtäktsmän och skitpack hängdes ut och förnedrades så skulle antal brott minska. jag ärHELT säker på det.

2007-06-12 @ 13:23:22
Postat av: s

Det tog skruv! Jag uppmanar så många jag kan att lägga ut detta på sina bloggar, och än så länge verkar det lyckats.

Postat av: Johanna

jag lyfter av hatten för dig Annika!

2007-06-12 @ 13:33:02
Postat av: Våldtäktsmän skall dö

Och för er som vill läsa vidrigheterna dom har gjort så hänvisar jag till själva domen. Döden är inte på långa vägar nog för dessa två vidriga små människor

Postat av: Lina

FY FAN VAD BRA! Lägger genast in på min blogg!

2007-06-12 @ 14:00:08
Postat av: Ida

Jag kom över den där bilden för några veckor sedan och tänkte lägga ut den på min blogg men vågade inte. heder till dig som törs

2007-06-12 @ 14:51:53
URL: http://frokenida.blogspot.com
Postat av: Anonym

om vi bortser från själva innehållet i målet. är det verkligen ok att hänga ut någon som har blivit frikänd?
våldtäkt är ju ett fruktansvärt brott men dessa har blivit frikända. eller är de lika skyldiga som OJ. Simpson? jag kan inte avgöra det men tyligen har en domstol avgjort den saken.
vill inte ta någons sida i det hela. vi kan väl alla ta lärdom av detta ändå. man bör väl akta sig för vem man går hem med, och alkohol gör en mindre trovärdig. men det är ju en helt annan diskussion.
så är det verkligen ok att hänga ut någon som har blivit frikänd. känns lite aftonbladet över det? sorry vill inte vara provocerande, så snälla ta det inte på fel sätt ni som läser detta. jag förespråkar inte handlingen som påståtts ha ägt rum

2007-06-12 @ 15:46:16
Postat av: fortsättning...

läs domen och lägg ut den på er bloggar också, den är ju i så fall mer intressant. där får man se resonemangen bakom frikännandet.
jag försöker förstå domen eftersom jag gärna vill ha något slags tilltro till rättsväsendet. rätt avgörande verkar det ha varit att tjejen haft så en så hög promillehalt samt narkotika i blodet (om jag inte misstar mig) samt att hon sedan tidigare haft förnedrings och våldsamlag med en av killarna. hon har under tiden haft minnesluckor och haft svårigheter att minnas händelsen i sin helhet. visst kommer detta av trauma men även berusning.
jag tror tyvärr att det blev ett frikännande pga tjejens berusningsgrad. så visst är det mycket möjligt att våldtäkten har skett men domen blev ett frikännande och själva domen bör väl repekteras hur fel den än kan verka.
eller va säger ni? ska vi respektera rättsväsendet bara när det passar oss?

2007-06-12 @ 16:01:53
Postat av: Victoria

Jag mår inte bra av att få läsa detta. Jag mår fysiskt illa och känner mig något yr. Jag äcklas av deras ansikten, de ser ju ut som vilka som helst! Inte hade man kunnat tro att just de är psykiskt sjuka? Ja, för den slutsatsen vågar jag lugnt dra efter att ha läst deras SMS. It's fucking sick. Föressten tycker jag att Anonym verkar godhjärtad som väljer att se på rättsystemet på det viset. Men jag håller inte alls med i just det här fallet. Häng ut dem bara!

2007-06-12 @ 16:08:15
URL: http://svartvitlila.blogg.se
Postat av: nippertippa

jag anser inte att detta är att hänga ut våldtäktsmännen, då vem som helst får läsa domen och därmed vet vilka det rör sig om. visserligen blev det en friande dom, men det är ju inte första gången det händer i en våldtäktsdom. ärligt talat, vore det ok om killarna våldtagit tjejen bara för att hon råkat ha sex med våldsamma inslag med en av killarna förr? och ärligt talat, vem vill frivilligt ha en fjärrkontroll i musen (som det står i domen att tjejen fick)? visst, det är svårt att döma ett våldtäkstmål, då det ofta inte finns vittnen. men jag är så trött på våldtäktsmän som får gå fria för att tjejen i fråga varit för full, haft en för kort kjol eller har ett aktivt sexliv. det är svårt att respektera rättsväsendet när det förekommer en så förlegad syn på kvinnan.

2007-06-12 @ 16:17:23
URL: http://www.nippertippa.blogspot.com
Postat av: Angelicas Closet

Fy fan...
Det är svårt att finna ord på hur upprörd jag blir.

2007-06-12 @ 16:29:38
URL: http://angelicca.blogg.se
Postat av: Liza

USCH!

2007-06-12 @ 18:35:10
URL: http://www.ThreeOfAKind.blogg.se
Postat av: Isabelle

Fy fan för alla idioter. Jag blir så ledsen, alltid är det tjejer som ska känna skuld och få ta hela skiten. Ge oss lite demokrati och rättvisa här för fan!!

2007-06-12 @ 19:24:53
Postat av: julia

oavsett om de är frigivna or not, de har gjort en fruktansvärd hndling & det är rätt att hänga ut dem.

2007-06-12 @ 20:06:56
Postat av: Anonym

sånna där ska ha mer än bara ett skott i nacken. typ ren jävla tortyr o skära av ballen :) haha. Ne men blir fan upprörd! :S

2007-06-12 @ 20:23:43
URL: http://danajs.blogg.se
Postat av: Emelie

Saker och ting är inte så svart eller vitt som många vill få det att verka. "sånna där ska ha mer än bara ett skott i nacken. typ ren jävla tortyr o skära av ballen. haha." Fruktansvärt osmakligt att skriva så under en bild av en annan människa. Vi som inte var där och inte känner någon av de inblandade vet faktiskt ingenting mer än den, ofta ifrångsättbara, information som kvällstidningarna lämnat. Killarna har gjort fel, men det är inte rätt att döma ut dem som monster som borde torteras till döds (sorgligt att det fortfarande finns människor i det här landet som tycker att vi borde tilläpa borde tortyr och dödstraff). Jag tycker att det hela verkar röra sig om sadomasochism som spårat ur. Inte bra, tjejen förtjänar någon form av upprättelse, men killarna förtjänar inte det här, de är trots allt människor de också.

2007-06-12 @ 21:03:18
URL: http://www.blogg.expressen.se/saturdaycandy
Postat av: Fröken SötSur

Vilka vidron!

2007-06-12 @ 22:00:33
URL: http://suratanten.blogs.se
Postat av: Fosco

Jag kan förstå att det kan verka som en bra idé att hänga ut de här killarna och delar av domen, men det lämnar mig lätt illamående.
För det första: Som flera redan påpekat så har de här killarna friats. Det är inte detsamma som att de är oskyldiga, men de har inte dömts som skyldiga för detta brott och ska därför inte behandlas som om de vore det.
För det andra: Det här startar ryktesspridning och blir ett stort samtalsämne, vilket ju verkar vara en del av poängen med kampanjen. Vet någon hur tjejen ställer sig till detta? Hon har blivit oerhört kränkt av händelsen, av domen, och jag tror inte att det hon mest av allt behöver är att se utdrag ur domen, och de här killarna, på varenda blogg i Sverige.
Våldtäktslagstiftningen och rättsskipningen är inte fantastisk, det håller jag med om, men jag har väldigt svårt att tro att den här kampanjen leder till något positivt.

2007-06-12 @ 22:04:21
URL: http://mirabiskus.blogg.se
Postat av: leopardia

jag vet inte hur mycket sanningshalt det ligger i sms:en som står där, men de får väl ta ansvar för vad de har gjort. namn och bild liksom. jag kan inte se att det är att hänga ut någon mer än att skriva om linda rosing. de har ju varit med vid den här händelsen, dömda eller inte.

2007-06-13 @ 01:03:15
URL: http://leopardia.webblogg.se/
Postat av: Ingrid

Emelie: Våldtäkt sammanliknas (i alla fall av FN) med tortyr, vilket inte heller låter ologiskt i min föreställningsvärld.
Det som är intressant med ämnet anser jag är följande: 1. Domen väcker så mycket avsky hos många, och ändå sker likartade våldtäkter varje dag i Sverige. När ska tjejens sexuella förflutna/preferanser samt alkoholpåverkan sluta spela roll vid rättegången? 2. Genom alla år har media sällan eller aldrig visat bild på dömda eller icke dömda brottslingar. Kommer bloggandet förändra detta?

2007-06-13 @ 18:02:23
Postat av: Moa

fy fan alltså! jag kände den ena killen, john, när jag var yngre.riktigt vidrig kille och det är inte som jag bara säger nu. det gick redan rykten när jag var i 15-16 års åldern att han och hans vänner skulle ha våldtagit två tjejer vid olika tillfällen och spelat in och lagt ut på nätet. den ena tjejen var helt utslagen av alkohol och kunde inte göra motstånd. fy fan vad förbannad jag blir! sånt här får en nästan att må dåligt för att man är kvinna, alltihopa känns som en förnedring och ett övergrepp och så borde det fan inte vara!

2007-06-14 @ 00:57:50
Postat av: Lilla T.

Bara rätt att hänga ut dem, fy faan! får lägga upp denna bild på min blogg imorgon också! Jag skulle vilja hänga ut dem på alla möjliga sätt och vis.

2007-06-14 @ 02:13:39
URL: http://lillat.blogg.se
Postat av: Heidi

Om det enbart handlade om en sadistisk sexlek så är det knappast sannolikt att tjejjen skulle ha anmält dem... Äckelkillar. Jag gillar inte idén med att hänga ut någon som frikänts på bild, men detta känns som ett undantag. Jag VILL veta vilka det är och hur de ser ut.

2007-06-17 @ 22:27:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback